Співробітника німецької розвідки заарештовано за підозрою у шпигунстві на користь Росії – DW

Співробітник Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Карстен Л. затриманий за підозрою у державній зраді, зокрема у шпигунстві на користь Росії. Затримання відбулося 21 грудня та було санкціоноване Федеральною прокуратурою ФРН, повідомила "Deutsche Welle" 22 грудня.

"Незабаром після цього стало відомо, що слідчий суддя Федеральної судової палати ще 16 грудня видав ордер на арешт Карстена Л, – сказано у повідомленні. – Зараз той перебуває у попередньому ув'язненні".

Уточнюється, що нинішнього року підозрюваний передав одній із російських спецслужб відомості, які становлять державну таємницю. У його житлі та на робочому місці вже пройшли обшуки, заявили у свою чергу у Федеральній прокуратурі Німеччини. Крім того, обшуки відбулись у житлі та на робочому місці ще однієї особи, а також у двох офісах розвідслужби в Берліні та Пуллаху.

Наголошується, що BND сама виявила передбачуваний випадок держзради і провела масштабне внутрішнє розслідування. Про це заявив голова спецслужби Бруно Каль.

"Коли підозри підтвердилися, було поінформовано генпрокуратуру", – сказав Каль.

Федеральна розвідувальна служба не повідомила подробиць звинувачення, зазначивши, що "стриманість і конфіденційність дуже важливі в даному випадку".

"У випадку з Росією ми маємо справу з актором, який відрізняється безпринципністю та готовністю до насильства. Кожна розголошена деталь дасть противнику перевагу в намірі завдати шкоди Німеччині", – зазначив Бруно Каль.

За його словами, успіх розслідування багато в чому залежить від того, щоб якнайменше інформації стало надбанням громадськості, допоки прокуратура не завершить слідчі заходи.

Уточнюється, що останній раз подвійний агент – так званий "кріт" – у лавах BND, Маркус Р., був викритий у 2014 році, через два роки, у березні 2016 року, вищий земельний суд у Мюнхені визнав його винним у шпигунстві на користь Центрального розвідувального управління США та засудив до восьми років позбавлення волі. Свої послуги як інформатор Маркус Р. пропонував ще й російській розвідслужбі.

Раніше повідомлялося, що російського шпигуна, сина колишнього дипломата викрито у Відні.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті