Словаччина відновить співпрацю з РФ та Білоруссю у сфері культури

Міністерство культури Словаччини відновить співпрацю з РФ та Білоруссю, яку призупинили у березні 2022 року після російського широкомасштабного вторгнення в Україну. Рішення про це ухвалила голова відомства Мартіна Шимковичова, повідомляє "Радіо Свобода".

Як зазначає словацьке видання Pravda, вона представляє у коаліційному уряді Словацьку національну партію – ця політична сила займає проросійську позицію.

"У світі існує десятки воєнних конфліктів, на нашу думку, у зв’язку з ними не повинні страждати художники та культура", – передав речник міністерства слова Шимковичової.

Чинний з березня 2022 року документ забороняв міністерству культури та його співробітникам будь-які відносини з інституціями з росії та Білорусі. Можливою була співпраця з конкретними особами з цих країн, які не мають стосунку до російської влади і «не підтримують режим, який стоїть за російською агресією проти України». Колишня міністр культури Наталія Міланова заявила, що заборона не означала повної заборони на російську культуру в Словаччині, де, як і раніше, могли виступати артисти та художники з росії, не пов’язані з офіційною Москвою. Тепер же знято обмеження саме на співпрацю з державними органами.

Уряд у Словаччині змінився внаслідок виборів восени минулого року. До влади прийшла популістсько-націоналістична коаліція на чолі з Робертом Фіцо. Вона, зокрема, припинила постачання зброї Україні. Новий прем’єр-міністр Словаччини неодноразово висловлювався за мирні переговори між Україною та росією і стверджував, що Україна не має шансів перемогти у війні. Його позиція близька до позиції прем’єра сусідньої Угорщини Віктора Орбана.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті