Швейцарський банк Credit Suisse заморозив російські активи майже на 19 млрд доларів

Швейцарський банк Credit Suisse стверджує, що після початку російського широкомасштабного вторгнення в Україну заморозив російські активи на суму понад 17,5 мільярда швейцарських франків (близько 19 мільярдів доларів). Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на газету Tages-Anzeiger.

Як йдеться у повідомленні, загалом російські активи у Швейцарії оцінюються приблизно у 46 міліардів франків. Таким чином, на рахунках у Credit Suisse заморожено понад третину всіх активів. При цьому лише невелика частина з них – близько 4 мільярдів – належить людям, які перебувають у списку санкцій Євросоюзу. Швейцарія та низка інших країн, що не входять до ЄС, приєдналися до введених санкцій.

Частина решти 13,6 мільярда франків – як пише газета – належить людям, внесеним до списків санкцій в інших юрисдикціях, таких як США. Серед них, як стверджує видання, мільярдер Віктор Вексельберг, який має рахунок у Credit Suisse, але не може вивести гроші навіть попри те, що у списку санкцій ЄС його немає.

Ще одна частина цих грошей може належати російському Центробанку або прямо Російської Федерації.

Газета зазначає, що в іншому швейцарському банку UBS заморожено близько 7,5 мільярдів російських активів, тобто більш ніж удвічі менше, ніж у Credit Suisse.

Дані надійшли на тлі повідомлень про проблеми, які зазнає банк Credit Suisse. Минулого року компанія отримала найбільший у своїй історії збиток. Газета ставить питання, чи це пов'язано зокрема з втечею російських капіталів після початку війни.

Точних даних про те, скільки російських активів зараз заморожено у країнах, які запровадили санкції, немає. Наприкінці минулого року Єврокомісія називала суму понад 60 мільярдів євро. Теоретично в країнах Заходу має бути заморожено близько 300 мільярдів євро коштів російського Центробанку, проте на даний момент уряди країн ЄС повідомляють про те, що виявили лише частину цієї суми. У будь-якому випадку 17,5 мільярдів франків – істотна сума навіть на тлі всіх російських активів, що потенційно підпадають під обмеження, - зазначається в повідомленні.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті