Шмигаль: У Рейк'явіку підписали політичну декларацію про створення Реєстру шкоди, завданої агресією РФ проти України

У Рейк'явіку (Ісландія) підписали політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією росії проти України, 17 травня. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Телеграм-каналі.

"Щойно в Рейк’явіку підписали політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією росії проти України. Дякую Раді Європи та всім державам-учасницям, які на високому рівні підтримали це знакове рішення", – написав Шмигаль.

Він зазначив, що реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям шкоди, яку росія завдала війною.

"Тепер необхідно забезпечити безпосередньо роботу реєстру, аби постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви, – написав Шмигаль. – Наша мета – створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами".

Як повідомила заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра, підписантами декларації є 34 країни: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія та Україна.

Також документ підписали 7 асоційованих членів: Албанія, Ліхтенштейн, Молдова, ЄС, США, Канада, Японія, а також ще три країни висловили готовність і проходять внутрішні процедури: Андорра, Болгарія, Швейцарія.

Водночас не підписали документ шість країн: Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія і Туреччина.

За словами заступниці міністра, реєстр створюють як платформу для міжурядової співпраці, чинну в інституційних межах Ради Європи.

Сам реєстр є юридичною особою згідно з національним законодавством Королівства Нідерландів і України та розміщується фізично у Нідерландах.

Раніше повідомлялось, що 46 країн вирішили створити "реєстр збитків" для фіксації руйнувань, завданих росією Україні.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті