Ще $300 млн для України: Палата представників США погодила оборонний бюджет

У п'ятницю, 14 липня, Палата Представників Конгресу США проголосувала за проект оборонного бюджету США на 2024-й рік, в якому закладено 300 мільйонів доларів допомоги для України. Про це повідомляє "Голос Америки".

Зазначається, що п’ять поправок до законопроєкту, які вимагали скоротити або взагалі припинити допомогу Україні, не набрали голосів. 

Як в проекті оборонного бюджету Палати Представників, так і у відповідному проекті Сенату на продовження сприяння безпеці України у 2024-му році закладено 300$ мільйонів доларів. Це рівноцінно сумі, яку запитувала адміністрація Байдена, але водночас на 500$ мільйонів менше, ніж було погоджено минулого року. Тоді, в рамках оборонного бюджету США, Україні виділили 800$ мільйонів (тоді Конгрес збільшив суму в 300$ млн, яку запропонувала адміністрація - ред.).

Водночас, у повну версію проекту оборонного бюджету Палати Представників, до якого нині розглядають поправки в залі засідань, комітети додали пропозицію республіканця Метта Гейтса про додаткового спеціального інспектора (за зразком інспектора з питань відновлення Афганістану - ред.), який перевірятиме допомогу, що надходить в Україну.  

Прописані й інші форми звітування, щодо допомоги наданої Україні, як зі сторони США так і зі сторони інших союзників та партнерів. Зокрема, у розділі 1225 йдеться, що "міністр оборони США має подавати конгресовим комітетам з питань оборони план заохочення збільшення загальних внесків країн-союзників".

Також зазначається, що розділ 1224 закликає продовжити дію закону про ленд-ліз для України, прийнятого у 2022-му, як мінімум іще на один рік, до кінця 2024. Своєю чергою, в проекті оборонного бюджету Сенату також прописано, що загальна підтримка України має бути продовжена щонайменше до 2027-го року.

Окремі кошти прописані на дослідження потенціалу для створення центру передового досвіду України з лікування черепно-мозкових травм та пошкодження кінцівок та ампутацій, отриманих в наслідок російської агресії.

В документі також йдеться, що підрозділи Міноборони США мають вивчати та переймати досвід війни в Україні.

Розгляд оборонного бюджету в Сенаті вже заплановано на вівторок, 18 липня, - йдеться у повідомленні.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті