СБУ затримала у Дніпрі рекетирів, які викрадали людей та «вибивали» з них гроші

Служба безпеки нейтралізувала злочинне угруповання, яке тероризувало і намагалося тримати в страху підприємців Дніпропетровщини. Про це повідомляє СБУ 5 березня.

Зловмисники вимагали гроші з представників малого та середнього бізнесу за «безперешкодну» господарську діяльність у прифронтовому регіоні.

Щотижнева сума «данини» залежала від сфери підприємництва, його масштабів та прибутковості.

"У разі відмови платити рекетирам, вони починали погрожувати фізичним насильством та «повільною» смертю. Якщо це «не спрацьовувало» – викрадали потерпілих, вивозили їх у безлюдну місцевість та били. Також погрожували «конфіскувати» приватне майно постраждалих та розправитися з їхніми сім’ями. Задокументовано факт «вибивання» фігурантами майже одного мільйона у гривневому еквіваленті з місцевого бізнесмена. Зловмисники вивезли чоловіка на околицю обласного центру, а потім тримали його в автомобілі та погрожували фізичною розправою, якщо «не розрахується»", - йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ затримали рекетирів після отримання першої частини неіснуючого боргу у розмірі 100 тис. грн. Очільник банди намагався переховуватись від правоохоронців після затримання спільників, але це йому не вдалося. СБУ встановила його місцезнаходження і затримала. За даними слідства, учасники угруповання входили до сфери впливу відомого кримінального авторитета і позиціонували себе як «силове крило» в його злочинній ієрархії.

Під час обшуків у помешканнях затриманих вилучено мобільні телефони та чорнові записи із доказами незаконної діяльності. Також виявлено гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.Наразі організатору банди і двом її активним учасникам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану). Вони перебувають під вартою. Тривають невідкладні комплексні заходи для затримання і притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до діяльності угруповання.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Заходи з нейтралізації злочинної групи проводили співробітники СБУ в Дніпропетровській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті