СБУ затримала ділків, які видурювали гроші у родичів українських військовополонених, обіцяючи обмін

Служба безпеки України ліквідувала ще одну схему виманювання коштів у близьких родичів українських військовополонених: у Києві «на гарячому» затримано двох ділків, які вимагали 60 тис. доларів США у родичів двох полонених воїнів ЗСУ. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Зазначається, що фігуранти обіцяли передати гроші учасникам окупаційних угруповань РФ для включення військовополонених до «списків обміну».

За наявними даними, зловмисники мали зв’язки серед бойовиків та дистанційно отримували від них інформацію про українських полонених. При цьому повертати воїнів ЗСУ додому учасники «схеми» не збирались.

Для переконливості при спілкуванні з родичами полонених українських бійців ділки видавали себе за співробітників правоохоронних органів.

Служба безпеки поетапно задокументувала злочинні дії фігурантів і затримала їх під час передачі останнього «траншу».

У ході обшуків в оселях затриманих вилучено підроблені посвідчення правоохоронних органів, візитну картку представника російської «неурядової» організації, «розцінки» за конфіденційну інформацію про громадян України та інші речові докази.

Наразі слідчі СБУ повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

"Звертаємо вашу увагу, що питання звільнення військовополонених перебуває винятково у компетенції органів державної влади. Якщо ви або ваші знайомі потрапили у ситуацію, коли невідомі вимагають гроші за «визволення» родича з полону, негайно звертайтесь до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених: +38 067 650-83-32, +38 098 087-36-01 або на електронну адресу [email protected]", - зазначили в СБУ.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Статті

Донецьк
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті