СБУ викрила понад 30 освітян-колаборантів, які займались русифікацією захоплених шкіл, у тому числі у Сєверодонецьку

Понад 30 освітян-колаборантів, які займались русифікацією захоплених українських шкіл, викрила СБУ. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 20 лютого.

"З початку 2023 року більше ніж 30 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом, – сказано в повідомленні. – Серед них – керівники створених російськими окупантами "відділів освіти", а також директори захоплених українських шкіл та ліцеїв".

Зазначається, що в ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні викрито очільниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії нашої держави. Також вони змушували вчителів проводити заняття російською мовою за програмами країни-агресора. У разі відмови погрожували "повідомити" до окупаційних органів та залякували переслідуваннями з боку рашистів.

Уточнюється, що в тимчасово захопленому Сєверодонецьку ідентифіковано очільницю місцевого "відділу освіти" терористичної організації "ЛНР". З початку вересня минулого року вона активно "відновлювала" роботу освітніх інституцій на користь РФ. Для цього закликала місцевих педагогів підтримати російських загарбників та влаштовуватись викладачами у підконтрольні їм школи. У разі згоди обіцяла лояльне відношення окупантів та "зарплату" у російських рублях.

Крім того, викрито керівницю "районного управління освіти Новопсковського району ЛНР", яка періодично організовує поїздки вчителів на "курси переформатування" до російського міста Воронеж.

Підкреслюється, що наразі цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

- ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

"Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності", – сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що одного з російських агентів засуджено за матеріалами СБУ до 14,5 років тюрми.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті