СБУ викрила мережу агентів РФ і затримала її керівника, якій навів ракету на багатоповерхівку в Запоріжжі

Служба безпеки України знешкодила агентурну мережу ФСБ та затримала її керівника, який в жовтні скоригував ракетний удар по багатоповерхівці в центрі Запоріжжя. Про це 18 грудня повідомив пресцентр СБУ.

За даними слідства, резидентом російської агентури виявився місцевий житель, представник запорізького "Клубу воєнної реконструкції", який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, у тому числі воєнних баталій. Його дистанційно завербувала ФСБ для розвідувально-підривної діяльності у прифронтовому місті.

Для законспірованої комунікації з російською спецслужбою її поплічник обрав собі оперативний псевдонім “Палестинець” та створив анонімний чат у популярному месенджері. Щоб забезпечити виконання ворожих завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої включив чотирьох знайомих, зокрема й своїх родичів.

Встановлено, що вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів. Для збору розвідданих інформатори обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та здійснювали їх фото- і відеофіксацію на камери власних телефонів.

Отримані відомості вони передавали "Палестинцю", а він вже надсилав їх до ФСБ через зв’язкового одного із тимчасово захоплених міст Запорізької області.

Під час обшуків у помешканнях затриманого резидента ФСБ та його поплічників вилучено вогнепальну зброю, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій. Також у фігурантів виявлено заборонену радянську та прокремлівську символіку.

Слідчі повідомили "Палестинцю" про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану) та обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомлялося, вночі 18 жовтня російські війська завдали шість ракетних ударів по Запоріжжю. Одна з ракет поцілила в багатоповерхівку. Загинуло двоє людей, троє – отримали поранення.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті