СБУ спіймала в Миколаєві російського агента, який шпигував за військовими аеродромами

Служба безпеки затрималау Миколаєві інформатора ФСБ РФ, який збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони. Про це повідомив пресцентр СБУ.

За даними слідства, зловмисник на початку повномасштабного вторгнення РФ виїхав за кордон та почав активно підтримувати збройну агресію росіян, після чого був дистанційно завербований ворожими спецслужбами.

Повернувшись в Україну у березні цього року, він намагався виявити можливі локації військових аеродромів, де розташована авіація Збройних сил України. 

Встановлено, що дистанційну комунікацію з російською спецслужбою він підтримував через зв’язкових, зокрема прокремлівського блогера Сергія Лебедєва (більш відомого під псевдонімом “Лохматий”), який перебуває в окупованому Донецьку і працює на ФСБ. Раніше СБУ заочно повідомила цьому блогеру про підозру у державній зраді та нейтралізувала мережу його інформаторів у Миколаївській області.

Агентом ФСБ виявився місцевий житель, який був активним користувачем Телеграм-каналу “Лохматого”.

Під час листування з ворожим блогером він підтримував антиукраїнські наративи та передавав відомості про дислокацію Сил оборони на території регіону. Збирав потрібні відомості фігурант через особисті контакти та з відкритих джерел.

Крім того, він обходив місцевість та приховано фіксував українські об’єкти, а потім передавав інформацію до ФСБ у вигляді тексту та фотографій з прив’язкою до місцевості.

Співробітники СБУ задокументували діяльність російського інформатора і затримали його. Під час обшуку було вилучено мобільний телефон, який агент використовував для комунікації з Лебедєвим.

Як повідомлялося, спецслужби викрили шпигунку, яка "зливала" у соцмережі розташування HIMARS під Бахмутом.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті