СБУ повідомила про підозру двом аграріям з Луганщини - колаборанту та посібнику окупантів

СБУ задокументувала незаконну діяльність керівників агропідприємств, які підтримують агресора й співпрацюють з окупаційною владою в Луганській області. Про це повідомило 3-є управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк на своїй сторінці у Facebook 23 листопада.

"СБУ зібрала доказову базу щодо керівників двох агропромислових підприємств, які співпрацюють з окупантами на Луганщині. Серед них - засновник та керівник фермерського господарства "САША", що на Старобільщині", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що у квітні 2022 р. підприємець, який вітав російську окупацію, перереєстрував своє агропідприємство в "органах влади ЛНР" і розпочав господарську діяльність у взаємодії з державою-агресором. В обмін на лояльність окупанти віддали йому під контроль земельні угіддя захопленого агрохолдингу "Нібулон" - одного з найбільших сільськогосподарських підприємств Луганщини. Продукцію нового врожаю підприємець частково реалізував на тимчасово окупованій території, решту незаконно вивіз до рф через не контрольовану ділянку державного кордону. Для забезпечення безперешкодного вивезення  зернової продукції  він отримав у федеральних контролюючих органах РФ необхідні документи та сертифікати. 

Уточнюється, що другий правопорушник - керівник ТОВ "Агропродсервіс", колишній депутат районної ради від забороненого нині "Опозиційного блоку". Одразу після окупації території Новопсковської громади він перереєстрував підприємство за законами так званої "ЛНР". З літа 2022 р. долучився до так званої "державної програми розвитку агропрому ЛНР" та отримав від окупаційної адміністрації субсидії на розвиток власного сільськогосподарського виробництва при новій владі. 

Обидва агровиробники сплачують податки окупантам у російських рублях. 

Одному з них повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Другому інкримінується пособництво країні-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). 

Раніше повідомлялось, що керівництво групи компаній "Агротон", працюючої в аграрному секторі, оголосило винагороду за інформацію про місцезнаходження шістьох осіб, які, за інформацією підприємства, причетні до захоплення активів фірми на окупованій Луганщині.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті