СБУ: На Донеччині більшість російських обстрілів корегують завербовані ворогом місцеві пенсіонери

У Донецькій області за більшістю обстрілів росіянами цивільних об’єктів стоять завербовані загарбниками місцеві коригувальники пенсійного віку. Про це на брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, відповідаючи на запитання Укрінформу, чи за кожним прильотом російських ракет по наших цивільних об'єктах стоїть коригувальник – завербований загарбником місцевий мешканець, і який його соціальний портрет.

«Не за кожним прильотом по українських територіях стоїть навідник, але в більшості випадків окупанти потребують такої допомоги від місцевих мешканців для коригування ворожого вогню або наведення. Не за кожним, але за більшістю. Їхній соціальний портрет – вони абсолютно різні. Єдина ознака, яка об’єднує всіх інформаторів, – це нелюбов до України або якась недалекість розумова. Більшість людей – це все ж таки пенсіонери», – сказала Прищепа.

Вона зазначила, що їй важко сказати, чому вони це роблять, бо вони себе ніяк не виправдовують. «Це були наші місцеві мешканці, обов’язково всі. Якщо це навідник, то він завербований був представниками російських спецслужб – ФСБ, або ГРУ, або представниками незаконних збройних формувань "МГБ ДНР" (так зване "Министерство госбезопасности ДНР" – ред.), або просто бойовиками», – додала представниця СБУ.

За її словами, загарбники виходили на наших мешканців на звільнених територіях України або через соціальні мережі, або це були їхні давні знайомі.

Прищепа згадала, що на її пам’яті був лише один випадок за весь час повномасштабного вторгнення росії в Україну, коли людина не була завербована і просто зливала інформацію про українських захисників у відкритий чат.

«Ми цього чоловіка також затримали вже і повідомили про підозру за статтею 114 КК України (Шпигунство). Це тільки один випадок був. Більшість, 90%, – це завербовані представниками незаконних озброєних формувань або спецслужбами Росії», – підкреслила Прищепа.

Як повідомлялося, Донецька область перебуває під постійними обстрілами російських військ, щодня ворог убиває і травмує цивільних мешканців та руйнує цивільні, інфраструктурні об’єкти.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті