СБУ: На Донеччині 83 педагогам оголосили підозру у співпраці з ворогом

На Донеччині з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 83 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом. Про це на брифінгу сказала керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, - повідомляє Укрінформ.

«Починаючи з 2022 року, з повномасштабного вторгнення, 83 педагогам було повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом. Вже 79 справ скеровано до суду, і є три вироки», - сказала Прищепа.

Вона зазначила, що Служба безпеки системно викриває колаборантів, які допомагають окупантам запроваджувати російські «стандарти освіти» в тимчасово захоплених районах сходу України.

Так, зловмисниками виявились керівники відділу освіти та навчально-виховних закладів Маріуполя. Викрито начальницю «отдела общего образования управления образования администрации города Мариуполя ДНР». За словами Прищепи, ця колаборантка приймає адміністративні рішення, здійснює організаційно-розпорядчі та господарські функції, веде антиукраїнську пропаганду та організовує перепідготовку вчителів за вимогами РФ.

Інший фігурант - перший проректор «Федерального государственного бюджетного образовательного учреждения высшего образования «Мариупольский государственный университет имени А.И. Куинджи». На своїй посаді зловмисник займається послідовним переведенням освіти на російські стандарти, перепідготовкою викладачів на курсах підвищення кваліфікації у російських вишах. Навчання в університеті проводиться за навчальними посібниками загарбників, а українські документи про освіту змушують нострифікувати. Водночас у навчальному закладі систематично відбуваються пропагандистські заходи на підтримку війни та президента країни-окупанта.

«Під час зустрічей зі студентами та абітурієнтами керівництво цього фейкового університету позиціонує навчальний заклад як російський, закликає до консолідації з Москвою заради перемоги Росії, збираються кошти для бойовиків», - розповіла співробітниця СБУ.

Вона додала, що також задокументовано злочинну діяльність директорок «Мариупольского профессионального машиностроительного лицея» та «Центра детского и юношеского творчества г. Мариуполя». Ці зрадниці також активно співпрацюють з окупантами та насаджують українським дітям «російський патріотизм», розміщують в освітньо-виховних закладах пропагандистську літературу та агітаційні матеріали.

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

За словами Прищепи, зловмисниками виявились також керівники навчально-виховних закладів у Маріупольському районі, селищах Хлібодарське та Володарське.

Так, підозру від СБУ отримали директори шкіл №47 та №59 Маріуполя, керівники Хлібодарської та Володарської школи №1. За їхнім керівництвом у навчальних закладах в учнів формуються знання та світогляд, спрямовані на возвеличування РФ та кремлівського диктатора, заперечуються українські культурні цінності, розпалюється ненависть до України.

Усім названим зловмисникам повідомлено про підозру за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті