СБУ ліквідувала підпільну типографію, яка виготовляла фальшиві паспорти для "легалізації" в Україні та ЄС. Серед клієнтів були росіяни

СБУ ліквідувала підпільну типографію, де виготовляли фальшиві паспорти для "легалізації" росіян в Україні та ЄС. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 29 червня.

"Служба безпеки спільно з Національною поліцією заблокувала ще одну міжрегіональну схему виготовлення і продажу підроблених документів України, – сказано в повідомленні. – У результаті комплексних заходів у декількох областях нашої держави викрито організатора оборудки і трьох його спільників".

Зазначається, що зловмисники пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів і державні акти права власності на землю. Серед клієнтів були громадяни РФ, які на підставі фейкових документів намагалися "легалізуватися" в Україні або виїхати до Євросоюзу. Вартість підробки залежала від складності документа і терміновості його виготовлення.

"Так, наприклад, за одну фейкову ID-картку громадянина України ділки просили 1100 доларів, а фейкове посвідчення водія продавали за 600 доларів, – пише відомство. – При цьому, щомісяця фігуранти виконували від 100 і більше "замовлень".

Крім того, вони виготовляли фіктивні висновки медкомісій щодо непридатності до військової служби за станом здоров’я. Таку послугу ділки оцінювали від 5 до 10 тисяч доларів.

Під час більше 150 обшуків у підпільному «цеху», а також за адресами проживання і роботи фігурантів у Київській, Рівненській, Харківській, Одеській і Закарпатській областях виявлено:

- бланки фальшивих документів;

- обладнання для виготовлення підробок та нанесення на них голографічних захисних елементів;

- печатки і штампи, які використовували у незаконній діяльності.

Наразі організатору схеми, його "кур’єру" з Бучі, а також двом спільникам з Рівного і Харкова повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Двоє із вищевказаних фігурантів уже перебувають під вартою. Планується повідомлення про підозру ще одному учаснику схеми із Рівного і нотаріусу з Харкова. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що СБУ затримала колишнього "регіонала", який наводив російські "Гради" на прикордонні райони Сумщини.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті