Росіяни намагаються позбутися кримської нерухомості. Продаж впав на 70%

Продаж житлової нерухомості в анексованому росією Криму за рік впав на 72%, а вартість квадратного метра знизилася за час війни на 29%. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що росіяни, які останніми роками активно інвестували кошти в окупований півострів, після початку вторгнення РФ в Україну різко перестали це робити. Багатьом власникам квартир біля моря, очевидно, доведеться попрощатися зі своїм майном після деокупації регіону.

За даними консалтингової компанії Idem, у червні 2022 року продаж житлової нерухомості в Криму скоротився на 52% порівняно з січнем 2022 року і на 72% - щодо червня 2021 року.

Після того, як влада РФ оголосила часткову мобілізацію, на мосту через Керченську протоку прогримів вибух, а Збройні сили України звільнили Херсон, восени продаж квартир практично зупинився, а ціни різко пішли вниз. Причому якщо в оголошеннях зниження цін коливається в діапазоні 1,5-2%, при угодах продавці фактично поступаються до 20% оголошеної вартості, щоб швидше позбутися кримського майна, дисконт може сягати навіть 50%.

Згідно зі статистичними даними цифрової платформи Restate, середня вартість квадратного метра в севастопольських новобудовах впала з 207,3 тис. рублів у травні 2022 року до 147,5 тис. рублів у грудні (мінус 29%).

За підрахунками постійного представника президента України в Автономній республіці Крим Таміл Ташової, за роки окупації до Криму незаконно переїхало до 800 тисяч росіян. Але з початком війни та закриттям аеропорту в Сімферополі кількість охочих перебратися на півострів помітно знизилася. У міру того, як Крим ставав все менш безпечною зоною, інтерес до місцевої нерухомості згасав ще більше.

Росіяни бояться зв'язуватися з кримською нерухомістю ще й тому, що юрисдикція півострова може змінитись у найближчі місяці. У цьому випадку більшість господарів, які приїхали з материка, просто втратять свої квартири, - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, після деокупації Криму громадяни РФ будуть законно видворені з півострова.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті