Російська нафта впала в ціні нижче 40 доларів за барель

Ціна на російську нафту марки Urals обвалилася на перших у 2023 році світових торгах нижче 40 доларів за барель. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Як повідомляється, при цьому європейська заборона і санкції G7 зробили росію дедалі більш залежною від Китаю та Індії.

Відповідно до даних, наданих Bloomberg Argus Media, саме нафта Urals, яка переважно експортується (на неї припадає майже 2/3 російського нафтового експорту), коштувала 37,80 доларів за барель у балтійському порту Приморськ РФ. Це рекордна найнижча ціна з весни 2020 року. Глобальний орієнтир - нафта марки Brent - того самого дня оцінювали на рівні 78,57 доларів.

З початку 2023 року Urals подешевшала ще приблизно на 10%. Її поточні котирування вже вдвічі нижчі від Brent і на третину нижче за цінову стелю, яку країни G7 встановили на позначці 60 доларів за барель.

"Ключовою причиною зниження цін, імовірно, стала втрата європейського ринку, оскільки тепер Росія залежить від крихітної групи покупців, зокрема Китаю та Індії. І оскільки танкерам доводиться пливти на тисячі кілометрів далі, щоб доставити вантаж із західних російських портів до цих покупців, вартість фрахту суден різко зросла. Це змусило знизити ціну на російську нафту, щоб конкурувати з поставками з Близького Сходу", - пише Bloomberg.

Нагадаємо, Євросоюз на 90% припинив постачання російської нафти.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті