Росіяни відмовились від планів оточити Бахмут і зосередились на утриманні позицій – ISW

Російські окупанти відмовились від планів оточити Бахмут через прорив флангів біля міста українськими військовими й зосередились на утриманні позицій. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) від 11 травня. 

"Українські сили, ймовірно, прорвали деякі російські рубежі під час локальних контратак біля Бахмута, що спричинило відповідні дії з боку фінансиста групи Вагнера Євгена Пригожина і Міністерства оборони Росії (МО), – зазначають аналітики ISW. – Розгортання низькоякісних російських сил на флангах навколо Бахмута свідчить про те, що Міноборони Росії значною мірою відмовилося від мети оточити там значну кількість українських сил".

Підкреслюється, що сили "Вагнера", ймовірно, продовжать вести лобові атаки в Бахмуті, що дозволить українським військам провести організований відхід із загрозливих районів і не зіткнутися з масштабним оточенням.

На думку аналітиків ISW, оборонне відомство росії продемонструвало перші ознаки депріоритезації зусиль на Бахмутському напрямку ще у січні 2023 року, про що свідчить припинення вербування на фронт в'язнів ПВК "Вагнер". Тоді ж Пригожин спробував активізувати зусилля "вагнерівців" на напрямку фронту Соледар-Бахмут та розпочав публічно звинувачувати Міноборони РФ у відсутності підтримки. 

Зазначається, що вже в березні короткочасно РФ спромоглася посилити постачання ресурсів до Бахмуту, відправивши на цей напрямок повітряно-десантні війська та танки Т-90. Однак вже 24 квітня Пригожин звинуватив МО у "зраді" та оголосив, що під Бахмутом розгорнули некваліфіковані підрозділи, які не здатні виконувати задачі. Це, як стверджують в ISW, й призвело до ситуації, що російські фланги біля Бахмута та на інших подібних укомплектованих ділянках фронту стали вразливими для атак української армії.

Раніше повідомлялось, що Пригожин заявив, що для ПВК "Вагнер" є серйозний ризик оточення в Бахмуті та перспектива бути знищеними українськими військовими.

Статті

Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Луганськ
20.04.2024
19:37

«Ця війна не схожа на жодну іншу»: Україна продовжує напрацьовувати досвід психологічної підтримки поранених і тих, хто повернувся з полону

«Правду кажучи, мені не хочеться знов про все це згадувати… Так, я визнаю, що потребую допомоги психолога. Але зараз мені її не надають»
Всі статті