РФ зможе почати масштабний наступ тільки на одному напрямку - ISW

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив у своєму черговому зведенні про події на фронті, що під час наступу російська армія зможе підтримувати наступальні дії не більше, ніж на одному оперативному напрямку. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Експерти ISW припускають, що таким напрямком може стати захід Донецької області, зокрема, район міста Авдіївка, яке нещодавно перейшло під контроль російських військових.

Свідченням того, що основні зусилля армія РФ може сконцентрувати саме там, Інститут вивчення війни називає невдалу атаку російських сил, що відбулася 30 березня біля селища Тоненьке, яке розташоване біля Авдіївки.

Як сказано у зведенні, у цьому районі українські війська, судячи з усього, зуміли відбити атаку цілого механізованого батальйону російських військ. З посиланням на військовослужбовців ЗСУ автори ISW пишуть, що 30 березня біля Тоненького армія РФ направила в бій 36 танків і 12 БМП.

"На геолокованих кадрах, опублікованих у неділю, видно велику кількість знищеної і пошкодженої російської бронетехніки і танків уздовж дороги, на північний захід від Тоненького, - повідомляє ISW. - Українські військовослужбовці кажуть, що під час атаки ЗСУ знищили 12 російських танків і вісім БМП; вони зазначають, що спроба фронтального наступу не призвела до прориву української оборонної лінії".

На думку експертів Інституту вивчення війни, масштаб атаки, здійсненої 30 березня, є суттєвим фактом, оскільки російські сили не вдавалися до подібних дій від початку наступу на Авдіївку в жовтні 2023 року.

"Здатність України відбити атаку 30 березня, особливо біля Авдіївки, де українські війська були змушені швидко відступати [...], - це позитивне свідчення того, що ЗСУ можуть захищатися від майбутніх масштабних російських наступальних дій і очікуваної наступальної операції влітку 2024 року", - вважають експерти.

Масштаб наступу російських сил під Авдіївкою свідчить про те, що російське військове керівництво вважає пріоритетним саме цей напрямок, і саме тут може бути сконцентрований майбутній літній наступ, припускають автори зведення ISW.

"Українські чиновники нещодавно попереджали про концентрацію російських військовослужбовців на осі Харків-Луганськ, біля Бахмута, біля Авдіївки і на заході Запорізької області. Але ISW продовжує вважати, що армія РФ зможе почати концентровані та масштабні наступальні дії тільки на одному оперативному напрямку через проблеми Росії з особовим складом і обмеження у сфері планування", - сказано у звіті ISW.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті