Республіканці в США домагатимуться поставок Україні ракет дальньої дії

Топ-республіканці в США обіцяють не лише не знижувати допомогу Україні, а й домагатися постачання їй ракет далекого радіусу дії. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Провідні конгресмени-республіканці пообіцяли, що після того, як їхня партія в січні 2023 року займе більшість місць у Палаті представників, Україна може й надалі розраховувати на підтримку з боку обох партій.

Запевнення прозвучали на тлі побоювань, які лунали раніше, що новий склад Конгресу нібито може зменшити обсяги допомоги Україні.

Водночас, провідні республіканці, запрошені в ефір телекомпанії Ей-бі-сі, підтримали заяву лідера фракції в палаті Кевіна Маккарті про те, що дії адміністрації Джо Байдена на цьому напрямі вимагають більшої звітності.

"Ми не збираємося виписувати карт-бланш", - сказав член Палати представників Майкл Маккол із парламентського комітету з міжнародних відносин.

Маккол нагадав, що нещодавній пакет допомоги для України був переданий членам палати в самий день голосування, і депутати мали лише кілька годин, щоб його вивчити.

"Республіканці правитимуть по-іншому. Тепер у нас є право голосу, і ми збираємося зробити так, щоб ця допомога була прозорою та підзвітною, - сказав він. - Чи зменшить це наше бажання допомагати боротися українському народу? У жодному разі. Це лише здійснюватиметься відповідальніше".

Член спеціального комітету палати з розвідки республіканець Майк Тернер також повторив, що президент України Володимир Зеленський може покластися на підтримку, але вона стане більш структурованою.

"Зрозуміло, нам більше не доведеться приймати роздуті демократами до 40 млрд законопроекти, які приймалися, щоб у результаті відправити Україні 8 млрд", - сказав він, посилаючись на прийнятий навесні цього року пакет допомоги вартістю 40 млрд доларів, лише невелика частина якого була призначена безпосередньо на військову підтримку України.

Обидва республіканці підтримали передачу Україні ракет великої дальності, чому досі протидіяв Білий дім, а Тернер також наголосив на важливості надання їй простих у використанні систем ППО.

У ході ефіру і Тернер і Маккол зазначили, що якщо гіпотетично росія переможе у цій війні, це матиме серйозні глобальні наслідки.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті