Останки засновника Москви Юрія Долгорукова, похованого в Києві, вивезено у невідомому напрямку

Останки князя Юрія Долгорукого, які перебували на зберіганні в Інституті археології НАН України, вивезено з установи у невідомому напрямку. Про це  «ОстроВу» повідомило джерело в інституті.

За його словами, останки князя перебували в Інституті з 1989 року і були вивезені у невідомому напрямку у листопаді минулого року, після того, як окупанти викрали з Херсона останки князя Потьомкіна.

Дерев'яну скриньку, в якій зберігалися загорнуті в тканину та папір, оброблені хімікатами, кістки князя, були вивезені невідомими людьми вночі, в таємних умовах.

Також, джерело повідомило, що до цього, у березні 2022 року, Асоціація мольфарів України зверталася до інституту з проханням видати їй останки засновника Москви, «для організації виставки», проте тоді їй було відмовлено.

Саркофаг, на якому висічено: "Тут похований Юрій Долгорукий, засновник Москви" знаходиться в церкві Спаса на Берестові, одному з чотирьох найстаріших храмів Києва. У той же час він вважається символічною могилою, оскільки насправді останки князя знайдені археологами на подвір'ї біля храму і їхня істинність підтверджена трьома науковими експертизами. Справжній саркофаг Юрія Долгорукого законсервовано істориками, а його рештки были перевезені до Інституту археології НАН України.

Великий князь Київський Юрій Долгорукий, заснувавший Москву, помер у Києві 15 травня 1157 року

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті