"Репортери без кордонів" закликали уряд скасувати телемарафон "Єдині новини"

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" звернулась до українського уряду із закликом відмовитися від спільного телемарафону "Єдині новини", який загрожує плюралізму у висвітленні інформації. Про це йдеться у повідомленні організації, яке оприлюднила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє. 

У дописі зазначається, що телемарафон транслюється в Україні майже два роки. Наразі він піддається жорсткій критиці громадянським суспільством та має низькі рейтинги.

"Телемарафон "Єдині новини" був корисним і ефективним у боротьбі з безпрецедентною хвилею російської дезінформації, яка прокотилася країною в лютому 2022 року, але він застарів і, перш за все, зараз підриває плюралізм ЗМІ", - зазначила вона.

В організації наголосили, що за останні два роки українські телеканали зуміли реорганізуватися та покращити кадровий склад і тепер можуть надавати більше перевіреної інформації. Сьогодні всі вони здатні боротися з російською пропагандою кожен на своєму рівні, зберігаючи при цьому свій плюралізм і редакційну незалежність.

"Тому ми закликаємо український уряд припинити телемарафон. Збільшення фінансової підтримки громадських і незалежних ЗМІ зараз є пріоритетом", - заявила керівниця офісу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

"Репортери без кордонів" також підкреслили, що попри  заяви представників влади про те, що телемарафон потребує реформування, а телеканали-учасники планують новий формат і мають надати пропозиції, його бюджет продовжує перевищувати 1,5 мільярда гривень.

Варто додати, що телемарафон "Єдині новини" започаткували телеканали після повномасштабного російського вторгнення. Його роботу згодом затвердив уряд. Транслюють новинний телемарафон чотири приватні канали: Інтер, 1+1, Ми Україна та ICTV, а також два громадські канали - Суспільне та Рада. 

А тим часом в Україні журналісти запустили медіамережу "Вікно відновлення", яка об'єднує незалежні ЗМІ та аналітичні центри для об’єктивного висвітлення процесу відбудови зруйнованих російською армією населених пунктів країни. Партнером медіамережі стало також видання Інтент.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті