Розслідувачі виявили в росії групу айтішників - навідників ракет по українським містам

Розслідування The Insider, Bellingcat та Der Spiegel виявило в росії групу більш ніж із 30 військових інженерів, причетних до запуску ракет по українських містах та вбивства мирних жителів України, - повідомляє DW.

Щоб знайти їх, автори розслідування проаналізували дані тисяч випускників провідних військових інститутів росії, що спеціалізуються на ракетобудуванні та цілевказівці. Як виявилося, ті ракетники, які після випуску прийшли на службу в ГВЦ, ​​зареєстровані як ті, що проживають і працюють за адресою Знам'янка, 19 у Москві - офіційною адресою російського Генштабу.

"Автори розслідування вивчили метадані телефонних розмов начальника ГВЦ, ​​генерал-майора Роберта Баранова, з 24 лютого по кінець квітня 2022 року. Щоразу перед запусками крилатих ракет по Україні йому дзвонили з одного і того ж номера, який, як з'ясували журналісти, належить полковнику Ігорю Багнюку. Він також зареєстрований на Знам'янці, 19", - пише видання.

Дослідивши метадані дзвінків Багнюка, розслідувачі й вирахували цілий підрозділ із 33 військових інженерів та айтішників, які підкоряються полковнику. Воно складається з трьох команд, кожна з яких програмує траєкторії польоту одного типу високоточних ракет: крилатих ракет "Калібр" морського базування, крилатих ракет Р-500 для комплексів "Іскандер" наземного базування та крилатих ракет Х-101 повітряного базування.

Журналісти The Insider зв'язалися з навідниками телефонами "з отриманого білінгу". Усі абоненти визнали, що телефонні номери належать їм, але заперечували, що працюють у ГВЦ та мають якесь відношення до обстрілів України.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті