Рашисти з жахом чекають на атаки 50 тисяч українських дронів - Forbes

Американський журнал Forbes зазначає, що в російськомовному сегменті інтернету активно обговорюється швидкий напад на російські війська, що вторглися в Україну, десятків тисяч безпілотних літальних апаратів (БПЛА), який зараз нібито готується в Києві і який може кардинально змінити ситуацію на передовій. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Про атаку дронів, що готується, говорив у січні Олексій Арестович, донедавна - позаштатний радник Офісу президента України Володимира Зеленського. А у лютому український генштаб оголосив про створення "першої у світі ударної роти БПЛА".

За інформацією одного з російських телеграм-каналів, Україна скуповувала в Китаї всі доступні на ринку комплектуючі, оснащені відеокамерами відносно недорогих гоночних дронів FPV ("за непрямими оцінками на 50-100 тис. штук").

За розміром такі апарати менші за стандартні квадрокоптери, але оснащені потужними двигунами, які дозволяють легкому безпілотнику розвивати швидкість до 200 км/год.

Достатньо прикріпити до нього гранату - і дрон можна використовувати як радіокерований робот-камікадзе, який здатний досить точно вражати цілі на відносно великій відстані від оператора, що керує ним через відеозв'язок.

Вперше ця тактика була успішно застосована ЗСУ наприкінці липня минулого року, нагадує Forbes, коли імпровізований FPV-апарат прослизнув у двері зайнятого російськими військовими приміщення, перш ніж вибухнути всередині.

З того часу подібні атаки набули широкого поширення, повідомляє видання. У мережі можна знайти відеозаписи, на яких імпровізовані радіокеровані камікадзе завдають ударів по російських танках (апарат може без особливих зусиль пірнути у відкритий люк) або по підрозділах росіян, що окопалися, які неможливо дістати прямим наведенням із землі.

За інформацією Forbes, не менше половини вильотів таких безпілотників завершуються успіхом, тобто вражають намічену ціль - при тому, що "порівняно з іншою керованою зброєю і боєприпасами, що барражують, вони дешеві і легко доступні".

Видання наводить підрахунки, згідно з якими створення кожного такого імпровізованого камікадзе обходиться всього в кілька сотень доларів, що значно дешевше навіть за звичайний якісний квадрокоптер - це вже не кажучи про іранські "Шахеди", за кожен з яких Москва платить, за деякими оцінками theguardian, від 20 до 50 тисяч доларів.

Наліт 50 тисяч безпілотників, якого побоюються російські спостерігачі, може стати атакою безпрецедентного масштабу. Враховуючи, що гоночні дрони дуже стійкі до перешкод, зупинити їх звичайними "глушилками" не вийде.

Хвилі літаючих камікадзе можуть прибувати і прибувати, завдаючи ударів по позиціях росіян, "поки не будуть знищені всі цілі", зазначається в повідомленні.

Як повідомлялося, ЗСУ ліквідували понад 600 окупантів протягом доби.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті