Рада Україна-НАТО зможе ухвалювати рішення на рівні союзників - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пояснив, чим робота Ради Україна-НАТО буде відрізнятися від попередньої комісії. За його словами, члени Ради зможуть ухвалювати рішення на рівні союзників по Альянсу. Про це Столтенберг заявив під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Вільнюсі 12 липня.

"Коли президент Путін вдерся в Україну минулого року, він недооцінив хоробрість українського народу, мужність українських сил і завзятість українського політичного керівництва. Але вони також недооцінили єдність і силу НАТО. Альянс продовжуватиме підтримувати вас стільки, скільки буде потрібно", — сказав генсек НАТО.

Він також повідомив, що створення Ради Україна-НАТО є одним з трьох елементів пакета, щоб Україна ще більше наблизилася до НАТО і до членства в Альянсі.

"Метою цього рішення є зміцнення політичних зв'язків, посилення політичної взаємодії між НАТО та Україною. Рада відрізняється від попередньої комісії. Насамперед тим, що це орган, який може приймати рішення. І ми зустрічаємося на рівних. Це не зустріч 31 союзника з партнером. Це Рада, яка дійсно приймає рішення, де ми зустрічаємося "на рівних", — сказав Столтенберг.

За словами генсека НАТО, такі зустрічі можуть відбуватися на різних рівнях.

"Ми можемо зустрічатися на рівні глав держав і урядів, як ми це зробимо сьогодні. Ми можемо зустрічатися на рівні міністрів оборони, на рівні послів, ми також можемо зустрічатися на військовому рівні, за участю наших начальників Генштабів та інших експертів і створювати групи", — пояснив Столтенберг.

Віг зауважив, що це "набагато сильніша і набагато важливіша політична структура, ніж просто партнерство".

"Це те, що ми робимо разом "на рівних". Але знову ж таки, це один з кроків, які ми робимо на шляху до членства. Сьогодні ми зустрілися як рівні, і я сподіваюся, що сьогодні ми зустрінемося як союзники", — сказав Єнс Столтенберг.

Він додав, що установче засідання Ради Україна-НАТО розпочнеться вже сьогодні.

"Це форум, де Україна та союзники по НАТО зустрінуться "на рівних", проведуть кризові консультації та спільно засідають. Зараз Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли", — підкреслив генсек Альянсу.

Він також додав, що буде головувати у Раді.

Нагадаємо, Зеленський пояснив, як запрошення України до НАТО позначилося б на українському суспільстві. 

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті