Рада ухвалила заяву про нелегітимність перебування росії в ООН

Верховна Рада України ухвалила заяву про необхідність реформування Організації Об'єднаних Націй та нелегітимність перебування росії в ООН. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на нардепа Ярослава Железняка у Telegram та проект постанови на сайті Ради.

Зазначається, що ухвалу Ради №8229 підтримали 314 депутатів.

У заяві йдеться, що РФ зловживає перебуванням на правах постійного члена в Раді Безпеки ООН і своїми діями порушує основні міжнародно-правові документи, зокрема Статут ООН, Загальну декларацію прав людини, Будапештський меморандум та ін.

"Дії російської федерації становлять неприпустиме та обурливе порушення Статуту ООН безпрецедентних масштабів, зокрема, принципу незастосування сили або загрози силою, у тому числі ядерною зброєю, проти територіальної недоторканності чи політичної незалежності інших держав, принципу мирного вирішення спорів та принципу суверенної рівності держав", - йдеться у заяві.

ВР зазначає, що повноваження росії накладати вето на резолюцію Ради Безпеки ООН прямо суперечить фундаментальному принципу права "ніхто не судить у своїй справі", а також унеможливлює здійснення Радою Безпеки "головної відповідальності за підтримання миру та безпеки", покладеної на неї Статутом ООН.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті