Письменник, який стріляв у Фіцо, заявив, що хотів "зашкодити здоров'ю" прем'єра й завадити далі проводити політику щодо України

Словацький письменник Юрай Цинтула, який 15 травня вистрілив у прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, заявив на допиті, що хотів тільки "зашкодити здоров'ю" Фіцо, а не вбити його, аби Фіцо далі не зміг проводити політику, з якою Цинтула незгодний. Про це з посиланням на постанову про досудове ув'язнення Цинтули пише словацьке видання Pravda 23 травня.

"Він (Цинтула. - "ОстроВ") повторює, що вміє стріляти і прицілився так, щоб не поставити під загрозу життя потерпілого. Він також був дуже обережний, щоб випадково не наразити на небезпеку будь-кого з натовпу або охорони. Він вибачається за свої дії перед потерпілим, про що готовий сказати йому особисто під час розгляду, якщо матиме можливість, а якщо ні, то обов'язково вибачиться перед ним у письмовій формі. При цьому він скористався своїм правом не давати свідчень", - цитує видання постанову.

Крім того, у постанові сказано, що "на судовому засіданні Цинтула заявив, що оскільки він не згоден з політикою нинішньої влади, з ліквідацією ÚŠP (антикорупційної прокуратури), не згоден з переслідуванням працівників культури та ЗМІ, а головне – хоче, щоб Україні надали військову допомогу, і вважає нинішню владу Іудою по відношенню до Європейського Союзу, тому він вирішив діяти".

Один зі свідків, який цитується в судовому документі, стверджував, що чув, як Цинтула говорив "ворожі і злісні речі" про Роберта Фіцо, і що "його турбувало те, що словацький прем'єр має добрі відносини з РФ та Угорщиною".

Зазначається, що нападник на словацького прем'єра, згідно з матеріалами суду, діяв один. Напад на Фіцо він почав планувати з 13 травня, для цього використав 9-міліметровий пістолет CZ 75 чеського виробництва, яким володів законно.

Раніше повідомлялось, що тим, хто стріляв у Фіцо, виявився відомий словацький письменник-ліберал.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті