Пригожин планував переворот у Кишиневі, а Кремль хоче дестабілізувати наші вибори в листопаді - президент Молдови

Проєвропейський президент Молдови Майя Санду заявила, що засновник російської приватної військової компанії "Вагнер", нині покійний Євген Пригожин розробляв план перевороту в країні з метою повалення чинного уряду. Про це Санду сказала в інтерв'ю газеті Financial Times, - повідомляє "Голос Америки".

Вона також заявила, що Москва продовжує спроби дестабілізувати ситуацію в країні, зокрема, спрямовуючи гроші для підкупу виборців на майбутніх у листопаді місцевих виборах.

"За наявною у нас інформацією, це був план, підготовлений командою [Пригожина]", - заявила Санду, кажучи про ймовірний переворот.

За її словами, "вагнерівці" хотіли, щоб антиурядові протести, які періодично відбуваються в країні з минулого року, переросли в насильницькі зіткнення.

"Ситуація насправді дуже серйозна, і ми повинні захищати себе", - сказала Санду.

"Росія збирається посилити тиск на Молдову, - заявила Санду. - Вони спробували зробити це через енергетику і зазнали невдачі. Вони спробували повалити уряд і зазнали невдачі. Тепер вони намагаються масово втручатися в наші вибори, використовуючи великі гроші".

Партія Санду "Дія і солідарність" має більшість у парламенті, але стикається з конкурентами, які не сприймають її проєвропейську політику, у великих і малих містах країни з населенням 2,5 мільйона осіб.

Санду повідомила, що спецслужби Молдови виявили принаймні 20 мільйонів євро російських фінансових коштів, що надійшли в країну, і припустила, що реальна цифра вища.

За її словами, громадяни Молдови в'їжджали в країну з "банківськими картками, випущеними в Дубаї" і "просто поширювали тисячі карток, банківських карток серед людей, яких вони хотіли підкупити".

Цього тижня парламент Молдови вжив заходів, щоб не допустити до участі у виборах прихильників бізнесмена-втікача Ілана Шора. У квітні Шор був засуджений до 15 років в'язниці за шахрайство, а його партія була заборонена Конституційним судом.

У п'ятницю поліція Молдови повідомила про вилучення тисяч банківських карт, випущених у Дубаї, які нібито призначалися для союзників Шора.

У повідомленні нагадується, що в лютому Санду звинуватила росію в підготовці перевороту проти уряду Молдови з використанням протестів. МЗС РФ відкинуло ці заяви і знову звинуватило Молдову в просуванні "антиросійського" порядку денного. Після обрання Санду 2020 року Молдова засудила російську війну в Україні і стала кандидатом на вступ до ЄС.

Пригожин, чиї найманці відіграли важливу роль у захопленні територій на сході України, у червні 2023 року організував невдалий заколот проти путіна. Через два місяці він загинув в авіакатастрофі.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті