За яких умов путін застосує ядерну зброю - версія ISW

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму черговому аналізі зазначає, що російський диктатор путін відновив свої спроби змусити Україну припинити активні бойові дії, погрожуючи застосувати тактичну ядерну зброю. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Швидше за все, путін прагне налякати Захід, щоб досягти від України домовленості про припинення вогню, яке він використовуватиме для переозброєння, - зазначає ISW.

ISW не може передбачити, чи застосує путін ядерну зброю і якщо так, то коли. Його останні загрози не є принципово новими та не свідчать про швидку підготовку до застосування ядерної зброї. Перетин противником встановлених путіним "червоних ліній" в Україні досі не призводив до загрози застосування ядерної зброї.

Швидше за все, путін застосує ядерну зброю, якщо вважатиме, що вона не спричинить прямого військового втручання Заходу з використанням звичайних озброєнь, і якщо, за його оцінкою, вона відіграє вирішальну роль у війні з Україною, припускає ISW.

Прагнення путіна до переговорів вказує на те, що, за його оцінкою, він не може виграти цю війну тими силами, які має, тому він повинен заморозити конфлікт в Україні, щоб виграти час для перегрупування.

Незрозуміло, якими індикаторами путін керуватиметься, оцінюючи успіх двох своїх головних зусиль щодо порятунку ситуації в Україні, а саме: (1) відновлення власних сил та (2) спроби зламати рішучість Заходу за допомогою економічного тиску.

І в тому, і в іншому, швидше за все, путін зазнає невдачі, але йому може знадобитися більше часу, щоб побачити її наслідки, перш ніж ухвалити рішення про те, що робити далі, вважають у ISW.

У найкращому разі путін міг би сподіватися, що тактична ядерна ескалація викличе заморожування нинішніх ліній фронту. Це була б дивовижна авантюра, враховуючи ціну, яку він заплатить, якщо НАТО втрутиться і відповість, зазначає американський Інститут вивчення війни.

Як повідомлялося, керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що зараз немає підстав вважати, що росія завдасть ядерного удару по Україні.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті