При гуманітарних хабах Старобільської РВА відкрились Центри підтримки сім’ї, де працюють переселенки - колишні клієнтки хабів

Центри підтримки сім’ї відкрились при гуманітарних хабах Старобільської РВА в містах Київ і Свалява Закарпатської області у березні, значна частина колективу Центрів - жінки-ВПО, які раніше користувались послугами цих хабів. Про це "ОстроВу" повідомила очільниця релокованої з Луганщини ГО "Центр спільного розвитку "Дієва громада" Оксана Очкурова 12 березня.

"Центри підтримки сім’ї у Києві та Сваляві - це безпечне й відкрите середовища для переселенців, де вони можуть зустрічатися, спілкуватися з іншими членами громади та отримувати соціальні послуги. Ми створили Центри в рамках проєкту "Відкриті двері. Розширення доступу до соціальних послуг", який реалізується нашою громадською організацією", - розповіла Очкурова.

Як повідомляється на сторінці громадської організації у Facebook, робота Центру підтримки сім’ї складається із наступних компонентів:

- ресурсний центр підтримки сім’ї,

- відкритий простір з ігровою зоною,

- освітні класи у форматі позашкільних занять для дітей,

- неформальна освіта протягом життя.

У Центрах переселенцям надають безкоштовні послуги соціальні працівники, соціальні педагоги, психологи, працівники культури й інші спеціалісти.

Як підкреслює Оксана Очкурова, більша частина колективу Центру, який працює у Сваляві - це жінки-переселенки, які протягом усього періоду роботи Старобільського хабу (це майже два роки) отримували тут різну допомогу, від "гуманітарки" до навчання на різних курсах.

Наприклад, переселенка з Донеччини Юлія Павлюк у Центрі навчає дітей англійської мови й проводить з ними інші заняття. Юлія підкреслює, що тривалий час разом із своєю родиною користувалась соціальними послугами Старобільського хабу.

"Тут знаходять щось корисне для себе три покоління моєї родини, - каже жінка. - І мої батьки, і я, і мій син".

Ще одна працівниця Центру підтримки сім’ї у Сваляві - переселенка з Сєвєродонецька Ольга Панаріна. Вона працівниця культури, засновниця й керівниця дитячо-юнацького вокального ансамблю "Усмішка" Сєвєродонецького міського центру дитячої та юнацької творчості. Після вимушеного переселення Ольга працює з вихованцями дистанційно. Одночасно у Центрі підтримки сім’ї вона вживу проводить арттерапевтичні заняття для дорослих. 

Адреси й графіки роботи Центрів підтримки сім’ї є такими.

Місто Київ, бульвар Лесі Українки, 26а, кабінет 330, з понеділка по п'ятницю з 09:00 до 15:00.

Місто Свалява Закарпатської області, вул. Чорновола, 3, з понеділка по суботу з 09:00 до 17:00, перерва з 13:00 до 14:00.

Психологиня Ольга Гриньку проводить індивідуальні й групові заняття для дітей і дорослих

За ініціативи Юлії Павлюк у Сваляві відбулись змагання зі спідкубінгу - збирання кубика Рубіка на швидкість.

Колектив Центру підтримки сім’ї, який працює в Києві

Конектив Центру підтримки сім’ї, який працює у Сваляві

Ігрова зона для дітей

Раніше повідомлялось, що Старобільська РВА надала оновлені контакти й адреси гуманітарних хабів, які обслуговують ВПО з Луганщини в різних регіонах України.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті