Прем'єр Швеції заявив, що країна не планує надавати Україні літаки JAS-39 Gripen: "Ми повинні захищатися, і ми ще не в НАТО"

Швеція не планує передавати Україні літаки JAS-39 Gripen, адже вони потрібні їй самій для захисту. Про це заявив прем'єр-міністр країни Ульф Крістерссон 21 серпня, пише шведський портал "tv4.se" 21 серпня.

"Швеція – географічно велика країна, ми повинні захищатися, і ми ще не в НАТО", – сказав Ульф Крістерссон про план Gripen.

Зазначається, що президент України Володимир Зеленський цими вихідними відвідав Стокгольм і Харпсунд, де мав тривалі переговори з прем’єр-міністром Ульфом Крістерссоном і розподіл у вигляді обіцянки, що шведські бойові машини 90 будуть виготовляти в Україні. Під час зустрічі Зеленський знову попросив шведські літаки Gripen.

"Я дуже поважаю те, що вони вимагають більше всього, потрібно всього більше. Однією з багатьох його хороших якостей є те, що він такий відвертий і ясний. У нього немає часу на світські розмови", - сказав Крістерссон про Зеленського.

Шведський прем’єр зазначив, що його країна повинна шукати "…баланс між тим, що ми можемо заощадити, і тим, що нам потрібно самим".

"Це балансування між тим, що ми можемо виділити для них, і тим, що ми повинні мати самі. Зараз ми є частиною того, що відомо як коаліція F16, де ми співпрацюємо з 14 країнами, щоб гарантувати, що Україна отримає польотну спроможність", – підкреслив Крістерссон.

Щодо того, що Данія та Нідерланди разом пообіцяли Україні десятки винищувачів, голова уряду Швеції сказав: "Ми не в тій ситуації. Ми зробимо все, щоб підтримати їх повітрям, але зараз нових зобов’язань щодо надання шведських літаків Україні немає".

Раніше повідомлялось, що Україна сподівається отримати шведські літаки Gripen, наші пілоти вже на них тренуються.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті