Прем'єр-міністр Іспанії на зустрічі з главою КНР закликав обговорити із Зеленським українську "формулу миру"

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес 31 березня закликав голову КНР Сі Цзіньпіна поговорити з українським президентом Володимиром Зеленським і з перших рук дізнатися про запропоновану Києвою формулу миру, яка допоможе покласти край російському вторгненню в Україну. Про це повідомляє "Голос Америки".

Виступаючи на прес-конференції у Пекіні, Санчес сказав, що він повідомив Сі, який відвідав Москву 20-21 березня, що Іспанія підтримує мирні пропозиції президента України Володимира Зеленського. Серед них – вимога відновити статус-кво на території України, яка існувала до анексії Криму росією у 2014 році.

«Я вважаю, що це план, який закладає основи для міцного миру в Україні та ідеально узгоджується зі Статутом Організації Об'єднаних Націй та її принципами, порушеними Путіним та його вторгненням», - заявив іспанський лідер.

«Я передав наше занепокоєння з приводу незаконного вторгнення в Україну», - сказав Санчес, додавши, що він закликав Сі поговорити з президентом Володимиром Зеленським, щоб із перших рук дізнатися про мирний план Києва.

У повідомленні нагадується, що минулого місяця Пекін висунув власний документ з 12 пунктів щодо політичного рішення війни в Україні, який включає всеосяжне припинення вогню. Проте документ також викликав подив у деяких офіційних осіб ЄС через те, що Китай у ньому не вказав, що агресором у конфлікті була росія.

Педро Санчес високо оцінив два аспекти документа з викладом позиції Китаю: «його повне та категоричне неприйняття не лише застосування, а й навіть загрози застосування ядерної зброї» та його повагу до територіальної цілісності України.

Іспанський прем'єр відмовився повідомити, що Сі сказав із цього приводу.

Згідно зі звітом про зустріч китайської державної телекомпанії CCTV, Сі закликав покласти край «менталітету холодної війни» та тиску «екстремальних» санкцій, хоч і не назвав при цьому росію.

Іспанія, член НАТО, чия зовнішня політика та безпекова політика тісно пов'язані з політикою Сполучених Штатів, є вірним союзником України. У липні вона приймає головування у Раді Євросоюзу, до якої входять 27 національних урядів блоку.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті