Правозахисники Human Rights Watch підтверджують: росіяни затримували та катували людей у Херсоні

Російські військові незаконно затримували та катували людей у Херсоні та його околицях під час окупації цього району у період з березня по листопад 2022 року. Про це повідомляє Бі-бі-сі із посиланням на правозахисну організацію Human Rights Watch.

Постраждалі та їхні родичі розповіли правозахисникам про тортури та інші види жорстокого поводження в СІЗО, будівлі міської адміністрації, сільській школі та ангарі аеропорту. За різними повідомленнями, ув'язнених били палицями, гумовими палицями, били струмом, загрожували смертю, побоями та не надавали своєчасної медичної допомоги.

Human Rights Watch опитала 34 особи про жорстоке поводження з мирними жителями під час російської окупації Херсонської області.

Майже всі зафіксовані останнім часом у Херсоні випадки тортур стосувалися осіб, які перебували у слідчому ізоляторі на вулиці Теплоенергетиків.

Російські охоронці також принижували затриманих, змушуючи їх вигукувати проросійські гасла, слухати та співати гімн росії та патріотичні пісні.

Українська влада розслідує випадки незаконних затримань, тортур та інших видів жорстокого поводження в Херсоні та його околицях під час російської окупації.

За оцінками української влади, на Херсонщині зареєстровано від 4000 до 5000 випадків затримання цивільних осіб, але фактична кількість могла бути набагато більшою. Росія не коментувала звинувачення, - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, прокурори зафіксували понад 70 тисяч військових злочинів росіян, скоєних в Україні.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті