Посадовці ЄС шукають, як зберегти транзит газу Україною без Росії. Як партнер може бути Азербайджан - Bloomberg

Видання "Bloomberg" пише, що європейські посадовці ведуть переговори з українськими колегами про те, як зберегти постачання газу через українську газотранспортну систему після завершення контракту з "Газпромом", - пише "УП".

Один із можливих варіантів полягає в тому, щоб європейські компанії купували та закачували газ з Азербайджану до російських трубопроводів.

В кінці 2024 року, як відомо, спливає дія контракту з "Газпромом" про транзит через українську ГТС. У Києві категорично відкидали можливість його продовження. Це є викликом для тих небагатьох країн ЄС – зокрема Словаччини та Австрії – які ще продовжують отримувати російський газ через трубопровід.

За інформацією видання, європейські уряди та представники компаній говорять з українськими колегами про способи продовжити постачання газу цим шляхом. 

Один з варіантів, який нібито обговорюється – щоб європейські компанії закуповували газ в Азербайджану і він починав транспортуватися через російські труби у напрямку Європи. Це мало б зацікавити й Україну, оскільки вона отримує прибуток від транзиту і зацікавлена у тому, щоб система далі обслуговувалася і залишалася в робочому стані.

Теперішній очільник групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов у спілкуванні з Bloomberg News відкинув якісь варіанти рішення, що означали б продовження співпраці з "Газпромом", але сказав, що купівля газу в Азербайджану "може мати майбутнє". 

Ідея з купівлею газу для Європи в Азербайджані теоретично може зацікавити й Росію, якби її оформили як "своп". Такі угоди у нафтогазовій сфері іноді застосовують – коли пальне неможливо фізично поставити з одного місця в інше. Азербайджан зараз, наскільки відомо, не має надлишкового виробництва газу і вже використовує наповну свої трубопроводи для експорту до Європи. Баку зацікавлений нарощувати експорт, але це потребує модернізації інфраструктури та нових довгострокових контрактів. 

Співрозмовники агентства кажуть, що ці розмови ще "на початковій стадії" і реальний рух почнеться ближче до кінця року, коли почне спливати час. 

Раніше вже з’являлися повідомлення про те, що Словаччина – одна з країн, які зберігають залежність від російського газу - почала шукати йому заміну в Азербайджані. 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті