Понад ста тисяч українських дітей на окупованих територіях залучені в російські "молодіжні рухи"

На тимчасово окупованих територіях України проживає понад 1,6 мільйона дітей. Мінімум 100 тисяч із них залучені в російські пропагандистські «молодіжні організації». Про це заявила голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Марія Суляліна на пресконференції в Укрінформі «Вкрадене дитинство. Як Росія готує до війни українських дітей в окупації та депортації», передає кореспондент агентства.

«Зараз на окупованих територіях проживає понад 1,6 мільйона дітей, 615 тисяч із них — шкільного віку. Ми окремо виділяємо школярів, адже вони є жертвами системи знищення української ідентичності», — сказала Суляліна.

Очільниця «Альменди» відзначила, що велику роль у нав'язуванні проросійських настроїв відіграють молодіжні так звані «військово-патріотичні рухи» РФ, як-от «Юнармія» та «Движение Первых». За наведеними нею даними, до першого належать мінімум 38,5 тисяч дітей, до другого — мінімум 62 тисячі.Суляліна зазначила, що РФ також створює «кадетські класи», де школярів навчають посиленої військової підготовки, змушують носити військову форму, нав’язують їм російські наративи.

«Дітей із першого класу готують воювати проти їх власної держави, вчать сприймати РФ своєю країною», — акцентувала голова Центру громадянської просвіти «Альменда».

На пресконференції йшлося також про те, що, за даними Уповноваженої Президента України з прав дитини Дар’ї Герасимчук, Росія депортувала близько 250 тисяч українських дітей. У РФ натомість заявляють про 744 тисячі, приховуючи особисті дані неповнолітніх. Такі цифри озвучила адвокаційна менеджерка кампанії "Where Are Our People?" Христина Шкудор.

«Де тут правда, ніхто не знає, адже Росія, коли забирає дитину на свою територію, змінює їй свідоцтво про народження. Таким чином дитина повністю стає громадянином Російської Федерації. Далі її передають на усиновлення. Знайти дитину після цього фактично неможливо», — поінформувала Шкудор.

Вона додала: через те, що Росія приховує особисті дані, українській стороні відомі менше 20 тисяч імен депортованих дітей. На переконання менеджерки, щоб їх відшукати, потрібно отримати доступ до російських архівів.

Наразі, за словами Шкудор, конкретної формули повернення неповнолітніх із Росії немає. Це стане можливим лише за умови перемоги України у війні.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті