Понад 60% українських біженців сподіваються повернутися додому - ООН

Більшість українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65 і 72% відповідно) сподіваються повернутися додому. Про це свідчать результати дослідження Агентства ООН у справах біженців.

Згідно з опитуванням, кількість біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну, зменшилася порівняно з минулим роком з 77% до 65%. 

Частка біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну в майбутньому, зменшилася порівняно з минулим роком (з 77 до 65%), натомість зросла частка тих, хто не визначився щодо повернення (з 18 до 24%), а також тих, хто не має надії повернутися (з 5 до 11%). 

Подібна тенденція спостерігається і серед внутрішньо переміщених осіб, де частка тих, хто планує або сподівається повернутися в майбутньому, також зменшилася порівняно з минулим роком (з 84 до 72%), на противагу збільшенню частки тих, хто не визначився щодо повернення (з 9 до 12%), а також тих, хто не має надії повернутися (з 7 до 15%)

Опитані переселенці назвали безпекову ситуацію в Україні основним фактором, що перешкоджає їхньому поверненню, а також брак фінансових ресурсів і відсутність житла. Водночас 55% тих біженців, які повернулися з-за кордону в Україну, сказали, що можливостей для працевлаштування виявилося менше, ніж вони очікували.

Близько 59% біженців зазначили, що можуть бути змушені повернутися Україну, якщо стикатимуться з проблемами в приймаючих країнах, переважно пов'язаними з можливостями працевлаштування і правовим статусом.

Близько 50% біженців зазначили, що ненадовго їздять в Україну, переважно щоб навідати родичів, а також перевірити стан майна.

За даними УВКБ, через війну в Україні близько 40% населення потребують гуманітарної допомоги та захисту. Майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку за кордоном, близько 3,7 мільйона людей є вимушеними переселенцями.

Дослідження УВКБ ООН ґрунтується на проведеному у січні-лютому опитуванні близько 9900 українських біженців, внутрішньо переміщених осіб і репатріантів у країні та за її межами.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті