Понад 60% українських біженців сподіваються повернутися додому - ООН

Більшість українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65 і 72% відповідно) сподіваються повернутися додому. Про це свідчать результати дослідження Агентства ООН у справах біженців.

Згідно з опитуванням, кількість біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну, зменшилася порівняно з минулим роком з 77% до 65%. 

Частка біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну в майбутньому, зменшилася порівняно з минулим роком (з 77 до 65%), натомість зросла частка тих, хто не визначився щодо повернення (з 18 до 24%), а також тих, хто не має надії повернутися (з 5 до 11%). 

Подібна тенденція спостерігається і серед внутрішньо переміщених осіб, де частка тих, хто планує або сподівається повернутися в майбутньому, також зменшилася порівняно з минулим роком (з 84 до 72%), на противагу збільшенню частки тих, хто не визначився щодо повернення (з 9 до 12%), а також тих, хто не має надії повернутися (з 7 до 15%)

Опитані переселенці назвали безпекову ситуацію в Україні основним фактором, що перешкоджає їхньому поверненню, а також брак фінансових ресурсів і відсутність житла. Водночас 55% тих біженців, які повернулися з-за кордону в Україну, сказали, що можливостей для працевлаштування виявилося менше, ніж вони очікували.

Близько 59% біженців зазначили, що можуть бути змушені повернутися Україну, якщо стикатимуться з проблемами в приймаючих країнах, переважно пов'язаними з можливостями працевлаштування і правовим статусом.

Близько 50% біженців зазначили, що ненадовго їздять в Україну, переважно щоб навідати родичів, а також перевірити стан майна.

За даними УВКБ, через війну в Україні близько 40% населення потребують гуманітарної допомоги та захисту. Майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку за кордоном, близько 3,7 мільйона людей є вимушеними переселенцями.

Дослідження УВКБ ООН ґрунтується на проведеному у січні-лютому опитуванні близько 9900 українських біженців, внутрішньо переміщених осіб і репатріантів у країні та за її межами.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті