Понад 200 російських спортсменів змінили або збираються змінити спортивне громадянство

Понад двісті російських спортсменів змінили або мають намір змінити спортивне громадянство у 2022-2023 роках, щоб продовжити виступати на міжнародних змаганнях після того, як щодо РФ було запроваджено санкції у відповідь на військове вторгнення в Україну. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на видання "Холод".

У списку опинилися як чемпіони Європи та світу, так і спортсмени-початківці, зазначають журналісти.

Так, частіше за інших спортивне громадянство змінювали шахісти: 141 спортсмен змінив прапор, під яким виступає. Одна з них - 12-та чемпіонка світу з шахів серед жінок Олександра Костенюк.

Друге місце розділили фігурне катання і кінний спорт, де росія втратила по 11 атлетів. Серед них, наприклад, дочка заслуженого тренера РФ Етері Тутберідзе, Діана Девіс. На третьому місці художня гімнастика і теніс: по п'ять спортсменів оголосили про зміну спортивного громадянства.

В автоспорті та футболі про зміну громадянства повідомили по чотири російські спортсмени. РФ втратила по два спортсмени у велоспорті, мотогонках, ковзанярському спорті, хокеї, плаванні, веслуванні, боксі та вітрильному спорті. Серед них - триразова чемпіонка Європи з плавання Анастасія Кирпичникова. Про зміну спортивного громадянства повідомили по одному атлету в таких дисциплінах як вільна боротьба, легка атлетика, біатлон, дзюдо, спортивна гімнастика, гірськолижний спорт.

Найчастіше російські атлети, які змінили спортивне громадянство, виступають під прапором Ізраїлю, Сербії та Німеччини.

Журналісти "Холода" вважають, що реальна кількість росіян, які змінили спортивне громадянство, може бути в рази більшою, оскільки значна частка припадає на молодих непублічних спортсменів.

Як відомо, після початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну Міжнародний олімпійський комітет і багато спортивних асоціацій наклали санкції на РФ і Білорусь. Спортсменів із цих країн допускають до змагань тільки під нейтральним прапором, а на деякі не допускають узагалі.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті