Польща є енергетичним сувереном: країна вперше сама доправила собі скраплений газ із США

Газовоз "Лех Качинський", який належить польській компанії PKN Orlen, вперше доправив до терміналу у місті Свіноуйсьце партію в 70 тисяч тонн скрапленого природного газу зі США 11 березня. Про це повідомляє PAP.

"Газовоз "Лех Качинський" – перший із флоту газовозів групи Orlen, який зайшов у газовий порт у Свіноуйсьце з вантажем газу. Це день прориву, Польща є енергетичним сувереном", – зазначив віцепрем'єр-міністр Польщі Яцек Сасін на церемонії прийняття газовоза 11 березня.

Він підкреслив, що політика енергетичної незалежності Польщі від постачання сировини з росії була ініційована колишнім президентом Лехом Качинським.

Уточнюється, що генеральний директор PKN Orlen Даніель Обайтек сказав, що концерн інвестує 70 мільярдів злотих у збільшення видобутку нафти і газу, більшу частину з них – у Норвегії, а також у Польщі, Канаді та Пакистані.

Зазначається, що "Лех Качинський" – це перший із восьми газовозів, які будуть у розпорядженні Польщі. Судно було спущене на воду в середині грудня 2022 року. Друге судно серії – "Гражина Гесицька" – наразі проходить ходові випробування біля берегів Південної Кореї. Ще два газовози будуть поставлені в 2024-му, решта – на рік пізніше.

"Кожне із замовлених суден має довжину майже 300 метрів і, як передбачається, буде перевозити 174 тисячі кубометрів, або близько 70 тисяч тонн скрапленого газу, що еквівалентно приблизно 100 мільйонам кубометрів газу в летючому стані", – йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що нафтогазові доходи росії впали, вчителі сидять без зарплат.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті