Польща вносить зміни в Конституцію для арешту заморожених російських активів у розмірі 1 млрд євро

У польському Сеймі представили законопроєкт щодо внесення змін до Конституції країни, які дозволять на законних підставах конфіскувати заморожені російські активи. Про це повідомило польське видання Wprost 25 травня.

"Проєкт стосується зміни статті 216(5) з метою виключення з конституційно визначеного ліміту державного боргу кредитів, гарантій та фінансових гарантій для фінансування оборонних потреб держави; доповнення статті 234a як підстави для вилучення Державним казначейством майна, яке перебуває під юрисдикцією Республіки Польща і щодо якого можна припустити, що воно використовується для підтримки російської агресії; вилучене майно буде використано в повному обсязі для підтримки жертв російської агресії", – йдеться в пояснювальній записці.

Зазначається, що законопроєкт представив член ради міністрів Польщі та член партії "Право та Справедливість" Лукаш Шрайбер.

"Вас не переконує те, що відбувається в російській Думі? Вас не переконують слова Дмитра Медведєва, який не бачить сенсу у продовженні дипломатичних відносин із Польщею, і те, що колишній уповноважений з прав дитини закликав до вбивства посла Польщі?" – цитує видання слова Шрайбера, з якими він звернувся до опозиції з парламентської трибуни.

Підкреслюється, що коштом конфіскованих активів пропонується фінансувати програми підтримки жертв агресії росії.

За словами Шрайбера, Польща вже заморозила власність російських олігархів на понад 1 млрд євро.

На даному етапі запропонований законопроєкт передано до спеціальної парламентської комісії, яка розглядає пропозиції щодо внесення змін до Конституції країни.

Раніше повідомлялось, що група конгресменів США закликала Байдена передати Україні заморожені активи російського Центробанку.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті