Переговори по Запорізькій АЕС зайшли в глухий кут – Галущенко

Переговори щодо повернення Україні Запорізької атомної станції наразі не мають успіху. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону.

"Наразі ситуація зайшла у глухий кут. Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори стосовно ЗАЕС мають базуватись: по-перше – на демілітаризації станції, по-друге – виході із ЗАЕС працівників Росатому. По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об‘єктом. Але у відповідь на це ми отримали нікчемний указ путіна про те, що ЗАЕС - це "федеральна" власність, із реєстрацією відповідної компанії в москві з назвою "Запорізька станція", - сказав він.

Очільник Міненерго також розповів, що Україна отримує від місії МАГАТЕ, яка працює на ЗАЕС, тривожні сигнали, бо росіяни вкрай непрофесійно поводяться на станції.

"Місія МАГАТЕ підтверджує, що росіяни експлуатують станцію в такому режимі, що стан обладнання та устаткування на ЗАЕС значно погіршується. Є відчуття, що одна з цілей загарбників: після деокупації залишити нам її в неробочому стані", - сказав міністр енергетики.

Крім того, очільник Міненерго розповів про плани до наступної зими максимально децентралізувати виробництво електроенергії та мати більше маневрових потужностей.

Він підкреслив, що протягом цього опалювального сезону Україна отримала унікальний досвід роботи енергосистеми в умовах численних пошкоджень, який стане в пригоді при підготовці до наступного опалювального періоду.

Раніше у Міненерго заявили, що Україна виходить із зими з достатніми запасами електроенергії.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті