Парамедикиня Тайра стала лауреаткою премії Держдепу США "Найхоробріша жінка світу"

Українська парамедикиня й волонтерка Юлія Паєвська на псевдо "Тайра" стала однією з 11 лауреаток міжнародної премії IWOC — "Найхоробріша жінка світу", яку вручає Державний департамент США. Про це йдеться у повідомленні Держдепу, повідомляє "Суспільне".

Церемонія нагородження відбудеться в середу, 8 березня, у Білому домі. Захід проведуть держсекретар США Ентоні Блінкен і перша леді Джилл Байден.

У Держдепі зазначили, що "Тайра" продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від російської агресії.

"Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності, і як керівник волонтерського загону парамедиків "Янголи Тайри" проводила тактичну медичну підготовку на передовій на Донбасі з 2014 по 2018 рік. Паєвська найбільш відома тим, що таємно знімала й вивозила відеозаписи, які документують звірства, скоєні російськими військами в Маріуполі", – йдеться в поясненні до номінації.

В Держдепі нагадали, що російські військові взяли Паєвську в полон, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей з Маріуполя, хоча вона явно була цивільною. Тайра три місяці перебувала в неволі, де жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, схудла майже на 9 кілограмів, терпіла тортури й побиття.

"На додаток, кремлівські пропагандисти фальшиво обмовили її на міжнародному рівні як фашистку та воєнну злочинницю. Проте Паєвська відмовилася мовчати, і після свого звільнення твердо виступає за українську демократію та незалежність як вдома, так і за кордоном", – наголосили в Державному департаменті США.

Нагадаємо, українська парамедик Тайра дала свідчення про дії військ РФ Гельсінської групи. 

Статті

Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Донбас
14.04.2024
18:21

Нове видання обіцяє жителям "ДНР/ЛНР" новини про кішку, яка народила кошенят, і нефарбований паркан. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу були традиційно нудними. Численні близькі до місцевої влади Телеграм-канали слідом за офіційними джерелами масової пропаганди цитували політиків чужої країни і на честь 12 квітня тиражували нічим не підкріплені...
Країна
12.04.2024
15:51

Іпотечна програма "єОселя": шанс на житло, який не всім по кишені

Головна особливість програми – це можливість придбати житло в іпотеку під 3-7% терміном на 20 років з мінімальним внеском 20%. Подібних умов ще ніколи не було на іпотечному ринку України, тому не дивно, що програма користується популярністю.
Всі статті