Російських військових, які відмовилися воювати з ЗСУ, кидають "на яму" в "ЛНР"

Російські командири кинули контрактників, які відмовляються продовжувати участь у війні з Україною, у центри для «відмовників» у окупованій Брянці Луганської області. Про це пише The Insider, посилаючись на розповіді родичів солдатів.

"Родичі дев'яти солдатів, які потрапили до центру, поїхали визволяти їх у Луганську область. Дядько одного з таких «відмовників» розповів, що днями перетинав кордон і спілкувався з місцевим російським командуванням. Командири кажуть рідним, що не можуть нічого зробити, бо хлопців тримають у полоні "ЛНРівські", які нібито не підкоряються російському командуванню", - пише видання.

Дружині одного з відмовників вдалося поговорити з самим "командиром ЛНР", який тримає російських солдатів у полоні. За її словами, він говорив по-хамськи і попередив, що якщо комусь із рідних вдасться дістатися до нього, він відразу поверне їх назад, а у самого «відмовника» «будуть проблеми».

Нині родичі дев'ятьох солдатів хочуть прорватися до окупованого Луганська, де вже перебувають 15 жінок (сестри, дружини, матері «відмовників»), вони намагаються визволити контрактників.

The Insider також вдалося зв'язатися з одним із них, який прибув до Брянки 22 липня. Іван (ім'я змінено) написав рапорт про відмову від участі у війні з моральної неготовності. До того, як опинитись у Брянці, він провів на війні три місяці. У Брянці ж військовим повідомляють, що їм необхідно пройти через дві бесіди — з психологом та командирами, які вирішуватимуть, що робити з «відмовником».

Ще один співрозмовник видання — батько одного з відмовників — розповів, що після трьох місяців служби російським контрактникам обіцяли відпустку та можливість відмовитися від участі у бойових діях. Однак коли вони вирішили залишити Україну, написавши відмовні, їх затримали та відвезли до Брянки, де вже більше місяця тримають під вартою. За словами чоловіка, контрактників утримують у жахливих умовах: «Якісь ями, тортури тощо. Це кажуть люди, які звідти приїжджають».

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті