Мобілізованого росіянина, який відмовився воювати в Україні, після підвалу звільнили і відвезли до РФ

Військовослужбовця РФ, який відмовився воювати в Україні та був поміщений у підвал у населеному пункті Завітне Бажання Донецької області, було звільнено та повернуто до росії. Про це 21 листопада пише ТК ASTRA, який розповів його історію та встановив не менше 7 подібних підвалів.

Звільнений Михайло розповів журналістам, що був покликаний у рамках часткової мобілізації 23 вересня з Тернейського муніципального округу Приморського краю, незважаючи на те, що мав черепно-мозкову травму, лікарську комісію йому не дали можливості пройти.

Вже 2 жовтня Михайла та інших мобілізованих відправили літаком до Ростова-на-Дону, де він мав, як запевняють командири, проходити підготовку і перебувати в так званій «зеленій зоні». Проте одразу після прибуття до Ростовської області мобілізованих посадили до автобусів та відвезли на територію так званої «ДНР» - до зони бойових дій.

А 12 жовтня після повернення з передової Михайло написав рапорт про відмову від участі у бойових діях. Разом з ним рапорт аналогічного змісту підписали 13 осіб, стверджує чоловік.

Після цього військовослужбовцям, які підписали рапорт, неодноразово приїжджали офіцери різних звань для проведення «виховних» бесід. «Були такі слова, що у лісосмузі вас розстріляємо і все», – каже Михайло.

16 жовтня 14 осіб, які підписали рапорти, відвезли у невідомому напрямку, попередньо вони здали зброю та бронежилети. Протягом двох діб чоловіків утримували у підвалі, намагаючись змусити відмовитися від рапортів. Саме Михайло зумів зробити фотографію із цього підвалу.

Потім їх відпустили до Маріуполя за продуктами, але потім знову посадили у підвал у населеному пункті Завітне Бажання на Донеччині.

Звільнений каже, що у підвалі у двох кімнатах було близько 25-26 осіб. «Зараз мені зателефонував знайомий, сказав, що як мене забрали, привезли ще 5 якутів. Наразі їх там близько 28 осіб», - каже колишній "мобік".

«Намагалися всіляко повернути нас на фронт. «Якщо ви зараз автомати в руки не візьмете, то прийдуть до вас вороги наші, і ваших дружин і матерів будуть ґвалтувати», - такі фрази були. Кричали, погрожували. З тих, з ким я був там від початку, нікого не били, мене теж немає. Але пацани інші, їх ніби привезли з Перевальського підвалу до нас, казали, що по одному в підвал їх заводили і над головою стріляли з автомата в стіну. І начебто це робили співробітники ПВК. Але це з розмов, достеменно не зрозуміло. Я зараз хочу всіляко сприяти, щоб витягнути звідти пацанів», - розповів Михайло.

У неділю, 14 листопада, його та ще одного мобілізованого випустили з підвалу та відвезли на територію РФ, де висадили з автобуса та відпустили «на всі чотири сторони».

«Вранці зайшов хтось із офіцерів, назвав моє прізвище. Сказав на вихід. Я взяв рюкзак і пішов. Сказав, до шпиталю їдемо. Посадили мене та ще одного хлопця в КАМАЗ. Були тільки ми з мобілізованих, а решта всіх – контрактники, які їхали у відпустку. Коли доїхали, грубо кажучи, нас двох із КАМАЗу викинули і сказали все, далі ви своїми ногами у шпиталь», - каже Михайло.

За його словами, жодного контролю за ними на території РФ не було.

На даний момент ASTRA спромоглася виявити як мінімум 7 підвалів або в'язниць, де утримували і утримують громадян РФ. Вони знаходяться в:

1. Зайцеве (до 2016 року – Іллічівка), Троїцький район Луганської області; 300 людей. (Підтверджено 42 ПІБ);

2. Завітне Бажання, Донецька область; (Підтверджено 17 ПІБ);

3. Докучаєвськ, Донецька область; (10 людей);

4. Перевальськ, колишня колонія 15, Луганська область (підтверджено прізвища 7 осіб, які раніше там утримувалися);

5. Рубіжне, підвал у комендатурі, Луганська область;

6. Кремінна, Луганська область;

7. Старомлинівка, Донецька область.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті