Орбан порівняв Зеленського з угорським прем'єром Імре Надєм, розстріляним Совєтами у 1958 році

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв Володимира Зеленського з лідером Угорської революції 1956 року Імре Надєм, який був страчений владою, яка підтримує СРСР. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Повідомляється, що угорський лідер закликав до мирних переговорів між росією та Україною.

Виступаючи по радіо, Орбан заявив, що угорцям не треба розповідати, що означає воювати з росією, бо Угорщина сама стала свідком жорстокості радянської армії під час пригніченої революції 1956 року.

"Якщо ви виходите на вулицю, а наближається 23 жовтня (день початку революції у 1956 році - ред.), і ви йдете на ділянку 301 (місце, де поховані жертви репресій після придушення повстання), ви знаєте, що це таке, і навіть можете сказати, що нашого Зеленського, тодішнього прем'єр-міністра Угорщини, потім стратили. Отже, ми знаємо, що таке жорстокість і що таке війна", – цитує Орбана сайт уряду країни.

При цьому, за словами Орбана, угорці не ставили собі за мету перемогти Радянський Союз у війні, а прагнули свободи та мирних переговорів.

Орбан підкреслив, що у питанні війни між росією та Україною Угорщина відноситься до "табору світу", в якому вже багато різних країн, і голоси за припинення вогню та мирне вирішення конфлікту звучать дедалі голосніше.

Водночас він розкритикував Євросоюз за енергетичні санкції проти росії та відсутність консультацій із власними народами з цього питання.

У повідомленні нагадується, що від початку російської військової агресії проти України між Будапештом та Києвом відбуваються конфлікти через те, що уряд Орбана заважає санкціям проти російського енергетичного сектору та протидіє ізоляції росії.

Як відомо, Імре Надь був прем'єр-міністром комуністичного уряду Угорщини, проте восени 1956 року його уряд узяв курс на реформування та десталінізацію країни, оголосив про нейтралітет та вихід країни з Варшавського договору.

У відповідь москва ввела до Угорщини війська і придушила повстання, а Надь у 1958 році був страчений за "державну зраду". 1989 року його урочисто перепоховали та оголосили національним героєм, а в центрі Будапешта йому встановлено пам'ятник.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті