Опитування: 80% білорусів - проти участі своєї армії у війні з Україною

За даними опитування, яке проводилося в червні цього року, 80% білорусів виступають проти участі своєї армії у війні з Україною. Про це заявив на презентації у Варшаві голова Білоруської аналітичної майстерні, професор соціології Андрій Вардомацький, - повідомляє RFI.

Респондентів опитували через телефон за випадковою вибіркою, підсумки репрезентують усе доросле населення Білорусі.

Зазначається, що більшість білорусів, як і раніше, незважаючи на зусилля державної пропаганди, що повторює московські наративи, негативно ставляться до перспективи участі білоруської армії у війні проти України.

"Цифри зберігаються великими - від 80 до 85% - протягом тривалого відрізка часу. Не знаю прикладів у новітній історії Білорусі, коли був би такий великий відсоток негативного ставлення до чогось", - заявив Андрій Вардомацький.

По-іншому виглядають підсумки опитування в частині військової допомоги Білорусі росії. Половина респондентів - проти використання Москвою білоруської території та військової інфраструктури для війни, але 30% схвалюють таку допомогу Мінська союзнику.

Більше третини білорусів - 35,1% - не лякає навіть російська ядерна зброя у себе вдома. "Негативні позиції тільки трохи за половину переступають. Люди не сприймають це як щось реальне, серйозне тощо. На відміну від тієї загрози, яку нестиме із собою пряме вторгнення на територію України", - зазначив Андрій Вардомацький.

Що стосується ставлення до російських військ у Білорусі, "і позитивна, і негативна позиції мають по 40, трохи більше відсотків, це класичний спліт громадської думки і приклад проникнення російського наративу".

Водночас, за даними Білоруської аналітичної майстерні, орієнтація білорусів на росію знижується, "це стало новим трендом за останні 9 місяців". На думку Андрія Вардомацького, російська пропаганда вичерпала свій ресурс у Білорусі, хоча ступінь її впливу на суспільство залишається високим.

Ідею інтеграції з росією підтримує трохи більше ніж 50% опитаних - така сама цифра фігурувала в опитуванні, яке проводили в березні 2020 року, потім соціологи фіксували невелике зростання проросійського сегмента та спад влітку 2023-го.

"З вересня 2022 року процес (впливу російської пропаганди) зупинився. Ми вже маємо три точки вимірювання: вересень 2022 року, травень і червень 2023 року, коли зростання проросійських орієнтацій не відтворювалося", - констатував Андрій Вардомацький.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті