Окупована росіянами Запорізька АЕС знову втратила зовнішнє електропостачання, є загроза аварії - "Енергоатом"

Окупована російськими військовими Запорізька АЕС втратила зовнішнє електропостачання, ідеться в телеграм-каналі "Росатома", що здійснює управління станцією. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Згідно із заявою, це сталося через відключення високовольтної лінії електропередачі Дніпровська, яка перебуває під контролем України.

"Живлення власних потреб здійснюється від дизель-генераторів. Причини відключення лінії з'ясовуються. Радіаційний фон на майданчику АЕС, у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження в нормі", - йдеться в повідомленні "Росатома".

Одночасно українська НАЕК «Енергоатом» у своєму Телеграм-каналі заявляє, що внаслідок безглуздого терористичного обстрілу рашистами в ніч на 22 травня, о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька АЕС.

"Вже всьоме з початку окупації рашистськими терористами української станції (4 березня 2022 року), ЗАЕС переходить в режим блекауту. Після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС, запасу палива вистачить на десять діб. Зворотний відлік розпочався. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу", - заявляє "Енергоатом". 

"Подальша окупація ЗАЕС росією, панування на ній нелегітимного непідготовленого рашистського керівництва, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно погіршує умови підтримання станції на межі ядерної та радіаційної аварії. Ядерний тероризм росії має негайно зупинитись, а загарбники покинути територію станції і міста-супутника Енергодару", - підкреслює "Енергоатом".

Як повідомлялося, рашисти за добу здійснили 75 обстрілів 16 населених пунктів Запорізької області.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті