Окупанти відводять свої підрозділи на лівому березі Дніпра, але продовжують обстріли Херсона - ОК "Південь"

Російські окупанти відвели свої підрозділи на лівому березі Дніпра в Херсонській області на 5-15 км після підриву дамби Каховської гідроелектростанції, але водночас не припинили обстрілів Херсона, де здійснюють евакуацію мирних жителів. Про це повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону 7 червня.

"Ворог продовжує обстрілювати правий берег, продовжує тероризувати мирне населення навіть за умов гуманітарної евакуації та водночас продовжує розганяти інформаційну хвилю щодо того, що саме бойова робота Сил оборони не дає змоги евакуювати жителів сіл лівого берега", - розповіла Гуменюк.

Водночас вона наголосила, що Сили оборони не ведуть вогневої роботи по місцях, де перебувають мирні жителі.

"Відстежуючи ситуацію з поведінкою ворога на лівому березі, можемо констатувати, що вони відтягують свої підрозділи. Розпочали вони свій рух за декілька днів до цього теракту, і ми усвідомлювали, що вони готуються до підриву дамби", - зазначила представниця ОК "Південь".

За її словами, після отримання інформації про мінування окупантами дамби ГЕС торік сценарій її підриву опрацьовували, наголошували на необхідності підготовки до такого розвитку подій, проте все одно це сталося "досить раптово".

"Ми відчували, що ворог нервує, звідки йому очікувати цього контрнаступу, і він може вдатися до найбожевільніших кроків. Так і сталося", - сказала Гуменюк.

За її словами, Сили оборони працювали над тим, щоб відсунути окупантів хоча б на 30 км від Херсона, щоб вони припинили його артилерійські обстріли, але з боку окупантів почастішали мінометні обстріли. Також зберігається небезпека авіаударів.

"Вони відійшли на різну відстань, залежно від розливу води, від 5 до 15 км відтягнули свої позиції, але тим не менше не припинили обстрілів правого берега і безпосередньо під час евакуації та роботи груп поліцейських і рятувальників із місцевим населенням стріляли по тих районах Херсона, які позаливало, і знову обстріляли торговельний центр у самому Херсоні, сприймаючи його як хаб, де можуть збирати кошти для допомоги. Тобто акцентували знову в очах усього світу, що вони є абсолютними терористами", - сказала Гуменюк.

Як повідомлялося, триває досудове розслідування щодо руйнування дамби Каховської ГЕС, яке кваліфікується як екоцид та порушення законів і звичаїв війни.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті