Окупанти розмістили в блоці Запорізької АЕС військову техніку та вибухівку

Російські загарбники розмістили в приміщенні турбінного відділення 4-го енергоблоку Запорізької атомної електростанції військову техніку та вибухівку. Про це з посиланням на Державну інспекцію ядерного регулювання України пише  "Укрінформ".

“Представники МАГАТЕ повідомили про факт розміщення російськими окупантами військової техніки, зброї та вибухівки у приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 ВП “Запорізька АЕС”. Про це стало відомо під час щотижневої наради з питань комунікації між кризовим центром (IEC) МАГАТЕ та Держатомрегулювання щодо діяльності місії МАГАТЕ на майданчику Запорізької АЕС, яка відбулась 2 травня 2023 року,” - ідеться в повідомленні.

у Держінспекції ядерного регулювання нагадали, що наприкінці липня минулого року російські військові розмістили в машинній залі 1-го енергоблока ЗАЕС важку військову техніку з боєкомплектом, а також зброю та вибухівку.

На початку серпня було отримано інформацію щодо розміщення воєнної техніки і в машинному залі 2-го енергоблока ЗАЕС.

Також до Держатомрегулювання неофіційними каналами надходить інформація стосовно зберігання техніки, зброї та вибухівки в інших виробничих приміщеннях відокремленому підрозділі “Запорізька АЕС”, в тому числі у ремонтно-механічних майстернях та на дахах енергоблоків.

В Держінспекції ядерного регулювання підкреслюють, що нові злочинні дії російських загарбників – черговий крок, який завдає значної шкоди ядерній та радіаційній безпеці ядерних установок на промисловому майданчику Запорізької АЕС. Неадекватні рішення та дії російських військових наражають на небезпеку як персонал аомної станції, так і жителів прилеглих населених пунктів.

“Вкотре наголошуємо, що у разі виникнення аварійної ситуації на ЗАЕС із потенційно можливим виходом радіоактивних речовин у навколишнє середовище, наслідки відчує не лише Україна – вони матимуть транскордонний характер”, - ідеться в повідомленні. Зазначається, що ядерний тероризм, до якого вдається російська федерація, є неприпустимим явищем у цивілізованому світі.

Держінспекція ядерного регулювання закликає міжнародну спільноту до консолідованої та рішучої відповіді на дії країни-агресора, застосування жорстких санкцій до підприємств атомної галузі російської федерації та афілійованих із ними осіб. Також у відомстві наголошують, що рф має бути позбавлена усіх прав та привілеїв у МАГАТЕ та інших міжнародних інституціях у сфері використання ядерної енергії.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті