Близько половини іноземних компаній досі не пішли з росії після початку війни

Велика кількість зарубіжних компаній сьогодні продовжують роботу на російському ринку або лише призупинили діяльність. Про це повідомляє видання "RE:russia".

Видання зазначає, що на початку війни "демонстративні жести знакових брендів на кшталт IKEA, Starbucks, McDonalds, Lego чи H&M наробили багато галасу, проте якщо брати іноземний бізнес загалом, ситуація виглядає суттєво інакше".

"Ті компанії, які безпосередньо орієнтовані на кінцевого споживача і "продають" свій бренд, - йдуть, щоб не зіпсувати його репутацію. Однак велика кількість закордонних компаній продовжують роботу на російському ринку або лише призупинили діяльність: серед американських компаній таких трохи менше половини, серед німецьких - 70%, серед французьких та японських - понад 60%", - йдеться у повідомленні.

Вказується, що "переважно намагаються зберегти бізнес компанії зі складних та ресурсомістких галузей на кшталт енергетики, будівництва, аграрного сектору, нафти та газу чи фармацевтики".

"Російська виручка компаній, що залишаються в Росії, становить 60% від російської виручки всього іноземного бізнесу, що існував у Росії на початку 2022 року, а зайнятий в них персонал налічує 600 тис. осіб, що всього трохи менше, ніж чисельність персоналу компаній, що пішли - 670 тис." Таким чином, російській економіці є ще що втрачати, а вважати, що іноземний бізнес пішов з Росії, було б великим перебільшенням", - йдеться в повідомленні.

Реєстр Єльського університету в середині вересня налічував 1385 іноземних компаній, які працювали в росії на початок 2022 року. Після початку війни свій бізнес на російському ринку припинили 817 компаній (повністю пішли 317, а призупинили діяльність - 500), проте з різним ступенем інтенсивності в росії, як і раніше, продовжують працювати ще 568 компаній.

Серед компаній, що залишилися, за даними Єльського реєстру, найбільше компаній зі США (133), при цьому основна частина тих, хто пішов з росії, - теж зі США (274). Німецьких компаній приблизно порівну: залишилося 63, пішло 64. Найбільше цей розрив у британських компаній: залишилося 10, пішло 85. Французькі та китайські компанії більшою мірою залишилися на російському ринку, причому китайський бізнес навпаки розширює свою присутність у росії, активно займає ніші, що звільняються.

Економісти з Єльського університету, у свою чергу, стверджують, що відхід з токсичного російського ринку заохочується інвесторами: вартість акцій компаній, що пішли, зростає, що компенсує їм втрати в росії.

У повідомленні наголошується, що активісти і політики не послаблюють тиск на керівництво компаній, що залишаються в росії, і закликають їх припинити фінансувати війну, виплачуючи податки до російського бюджету.

"Немає сумнівів, що з продовженням військових дій вихід іноземного бізнесу з російського ринку триватиме. Але на сьогоднішній день російській економіці ще є що втрачати, а вважати, що іноземний бізнес пішов із Росії, було б більшим перебільшенням", - зазначається у повідомленні.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті