Очільник ДТЕК назвав фактори, за яких в Україні введуть графіки відключення світла: всі умови мають бути виконані одночасно

Зараз відсутня необхідність впроваджувати графіки погодинних відключень світла по всій Україні, проте вона може виникнути влятку за певних умов. Про це розповів голова ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону "Єдині новини" 13 квітня.

"По балансу в енергосистемі в цілому по країні поки що вдається балансувати попит і пропозицію, в тому числі за рахунок того, що ми доєднані до Європи. У березні 2022 року ми синхронізувалися з Європою і зараз ми отримуємо імпортну електроенергію або аварійну допомогу, якщо немає в цей час імпорту від європейських партнерів. Обсягу зараз вистачає, щоб збалансувати, але влітку і взимку, на жаль, цього обсягу буде напевне не вистачати", - зазначив очільник ДТЕК.

Крім того, Сахарук вказав на чотири критерії, за якими можуть бути запроваджені годинні відключення електроенергії в кожній області. Отже, це:

- не відновлення пошкодженої або знищеної ворогом теплової генерації;

- значне зростання споживання, яке зазвичай відбувається у липні-серпні;

- недостатність електроенергії, яку ми отримуємо від європейських партнерів;

- неможливість передачі потужності до деяких регіонів.

Уточнюється, що для введення обмежень всі чотири умови мають бути одночасними.

"Тоді єдиний спосіб збалансувати систему - це знизити споживання, а це можливо лише погодинними графіками відключень. Іншого способу ще ніхто не вигадав, на жаль", - сказав Сахарук.

Він також повідомив, що на даний час споживання електроенергії не перевищує попит. Комфортна температура дозволяє людям обходитися без кондиціонерів, а опалення вже вимкнуто. Відсутність пікових навантажень дозволяє ефективно управляти енергосистемою, тому енергетики не вдаються до відключень.

Раніше Галущенко порадив українцям готуватися до всіх сценаріїв і купувати павербанки: "Мета ворога - тотальний блекаут"

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті