Оборона Бахмута стратегічно обґрунтована, але ЗСУ не використали всіх можливостей через брак військової допомоги – ISW

Оборона Бахмута є стратегічно обґрунтованою операцією ЗСУ, проте українські війська не використали всіх можливостей через уповільнення постачання зброї. Про це 22 січня у звіті повідомляє Інститут вивчення війни.

"Україна б заплатила значну ціну за те, щоб дозволити російським військам легко взяти Бахмут. Сам по собі Бахмут не має ні оперативного, ні стратегічного значення, але якби російські війська взяли його відносно швидко, вони могли б сподіватися на розширення операцій, а Україна після відступу втратила б хороші оборонні позиції", - повідомили представники Інституту.

При цьому, за словами представників ISW, витрати ЗСУ під час оборони Бахмута пов'язані із підготовкою наступу на інших напрямках. Також аналітики відзначили, що влада США "легковажно" вважала оборону цього міста "політичним" рішенням.

"Російські війська займають понад 100 тисяч квадратних кілометрів української території, включаючи кілька міст, і чинять звірства над мирним населенням. Політичні та військові лідери цілком розумно зважують ці фактори при ухваленні рішення про оборону або відступ з певних агломерацій. Американцям не доводилося робити такий вибір з 1865 року. року, і їм не слід поспішати нехтувати міркуваннями, які були б для них цілком реальними, якби американські міста зіткнулися з такими погрозами", - додали аналітики.

Правильність рішення українського командування підтверджує й успіх подібної тактики щодо виснаження окупантів улітку 2022 року. Тоді захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська виявилося незначним в оперативному відношенні, натомість дозволило виснажити окупантів. А також дозволив Силам оборони підготувати свої наступальні операції.

Нинішня оборона Бахмута може спричинити аналогічний результат. Особливо враховуючи, що в цьому районі росіяни стягують сили та техніку з травня 2022 року, але так і не досягли якихось значних успіхів в оперативному відношенні. При цьому українські військові не повною мірою використали свої можливості через брак західної допомоги.

"Захід сприяв тому, що Україна не змогла скористатися скутістю російських військ у Бахмуті, повільно переміщуючи або утримуючи системи озброєнь та постачання, необхідні для великомасштабних контрнаступних операцій", - констатували експерти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американський чиновник заявив – Україні не потрібно намагатися захистити Бахмут за будь-яку ціну.

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті